Eén op vier is ouder dan zestig

MAAR SLECHTS HELFT VOOROPGESTELD AANTAL SERVICEFLATS IS VERWEZENLIJKT

Foto Joost De Bock
In Dendermonde en omliggende gemeenten is één op vier bewoners ouder dan zestig, maar er is een nijpend tekort aan voorzieningen. Vandaag staan er in onze regio al 1.654 ouderen op de wachtlijst voor een plaats in een woonzorgcentrum.

Professor aan de VUB Christel Geerts, die zelf schepen is voor sp.a in Sint-Niklaas, stelde samen met de leden van sp.a Berlare, Laarne en Wichelen de cijfers voor over ouderenzorg in de regio Dendermonde, die gaat van Hamme tot Buggenhout en Wetteren. "De cijfers die we hier voorstellen zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar worden gebruikt aan de universiteit", zegt Geerts.

Vergrijzing

Dat mensen steeds ouder worden, is niet nieuw, maar de cijfers drukken ons meteen met de neus op de feiten. Zo is vandaag één op de vier mensen in de ruime regio zestig jaar of ouder. Daarvan is bijna tien procent 85 jaar of ouder. "In de studie hebben we bekeken wat de voorzieningen voor deze mensen vandaag zijn, ten opzichte van zes jaar geleden. Bijna overal zijn er intussen wel meer voorzieningen, maar in verhouding met het aantal senioren gaan de bedden in woonzorgcentra erop achteruit", zegt Geerts. Vandaag zijn er in onze regio 1.654 ouderen geregistreerd op een wachtlijst voor een plaats in een woonzorgcentrum. De gemiddelde wachttijd bedraagt acht maanden.


Voor de realisatie van het aantal plaatsen in woonzorgcentra doen de meeste gemeenten in onze regio het goed. Maar voor het aantal serviceflats is meer dan de helft gebuisd. In Berlare, Buggenhout, Zele en Wichelen komen we nog niet aan de helft van de vooropgestelde norm. Lebbeke is de beste leerling van de klas, met 70 procent verwezenlijkte serviceflats. Dagverzorgingscentra, waar ouderen die thuis wonen terecht kunnen voor zorg, zijn in de meeste gemeenten nog niet te vinden. Enkel Lebbeke en Zele hebben er meer dan de vooropgestelde norm, en in Dendermonde is er een beperkt aanbod.


"We bekeken ook hoe veel dienstencentra er zijn, omdat die onmisbaar zijn om mensen te helpen zelfstandig te leven", zegt Geerts. "Daaruit bleek dat enkel Laarne en Zele aan de norm voldoen. Ook Dendermonde heeft drie dienstencentra maar daar zouden er eigenlijk vier moeten zijn om tegemoet te komen aan de noden. Alle andere gemeenten in onze regio beschikken nog niet over een dienstencentrum."

Creatief

De gemeenten in onze regio hebben dus duidelijk nog heel wat werk voor de boeg. "De meeste gemeentebesturen maken werk van die noden, maar het is vandaag niet simpel om dat financieel allemaal voor elkaar te krijgen", zegt Wim Arbijn (sp.a) die in de meerderheid zetelt in Berlare. "Als gemeente zullen we creatieve oplossingen moeten bedenken om ervoor te zorgen dat de inwoners in de eigen gemeente terechtkunnen voor de nodige voorzieningen."