Duurzame make-over voor Zonnebloem

LOKAAL DIENSTENCENTRUM KRIJGT GROENDAK EN ZUINIGE VERWARMING

De werknemers van Zonnebloem voor het verouderde dienstencentrum.
Marc Goossens De werknemers van Zonnebloem voor het verouderde dienstencentrum.
De Zonnebloem krijgt een duurzame make-over. Er komt onder andere een groendak op het lokale dienstencentrum en een zuinig verwarmingssysteem. De verbouwingswerken kosten meer dan een miljoen euro.

Het OCMW opende lokaal dienstencentrum Zonnebloem in Sint-Gillis-Dendermonde in mei 1985, op de gelijkvloerse verdieping van de bejaardenflats die aan de Breestraat werden opgetrokken. Iedereen kan er terecht voor allerlei thuiszorgdiensten en seniorenwerking. "En met succes", zegt centrumleidster An Van der Vreken. "Want Zonnebloem bereikt vandaag niet minder dan zo'n 1.200 gebruikers."


"Maar na dertig jaar heeft het gebouw wel zijn beste tijd gehad en is een opfrisbeurt dringend nodig", zegt OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek. "De polyvalente zaal werd decennia geleden ontworpen en voldoet nu niet meer."


Daarbij wordt voluit ingezet op duurzaamheid. Zo krijgt Zonnebloem een hellend groendak. Samen met de sociale woningmaatschappij wordt ook bekeken om het binnenplein in te richten als groene zone, met een terras dat zal aansluiten op het dienstencentrum en de aanleg van een recreatieterrein voor ouderen. De flats en het dienstencentrum worden beter bereikbaar voor brandweerwagens.


"Het nieuwe verwarmingssysteem is revolutionair en zal ook dienst doen als ventilatiesysteem om altijd overal voldoende verse lucht te hebben", zegt Meulebroek. "Omdat dit systeem nog zo nieuw is, zal Zonnebloem pas het tweede of derde groot project in België zijn waar het wordt toegepast. Tochtproblemen worden hiermee gebannen en het is ideaal om op gelijk welke plaats in het gebouw een constante temperatuur te behouden. Dat zal zeker en vast zijn weerslag hebben op het energiegebruik en dus ook de energiefactuur. We zijn het systeem zelf gaan inspecteren in Duitsland waar het al een tiental jaar mer zeer goede beoordelingen wordt toegepast en geloven hier erg hard in."

Een simulatiebeeld van het toekomstige dienstencentrum met een groendak.
kos Een simulatiebeeld van het toekomstige dienstencentrum met een groendak.

Meer lokalen

Het lokale dienstencentrum krijgt aan de Breestraat een nieuwe toegang. Die sluit naadloos aan op een ontvangstbalie en kantoor- en gesprekslokalen. Door nog eens drie toegangen te maken via de binnentuin, een ingang voor leveringen en een ingang aan de achterzijde, moet Zonnebloem nog toegankelijker en dus laagdrempeliger worden.


Ook de foyer, de backstage en de bar worden aangepakt, zodat de nieuwe zaal optimaal kan functioneren in de toekomst. Cafetaria, zaal en leslokalen kunnen ook allemaal apart van elkaar gebruikt worden. Een glazen gallerij met een luifel verbindt het hoofdgebouw met de centrale ontvangstruimte en de hobbylokalen. De gallerij verleent toegang tot de polyvalente zaal.


Omdat er boven de polyvalente zaal grote dakkapellen komen, zal er altijd voldoende daglicht binnenvallen en er wordt aandacht geschonken aan een betere akoestiek. "Om tegenmoet te komen aan de problemen rond huidig plaatsgebrek, plannen we extra lokalen in het ontwerp", klinkt het.


De renovatie van Zonnebloem zal een dikke miljoen euro kosten. "Een forse investering. Maar na de werken zal het dienstencentrum klaar zijn om voor zowel de buurt als verenigingen een erg waardevolle plek te vormen", zegt Meulebroek.