Drie uur bitsig debat over sluiting overwegen

De plannen om in Oudegem drie overwegen te sluiten, leidden tijdens de jongste gemeenteraad in Dendermonde tot een hoogoplopend debat. Dat duurde maar liefst drie uur. De oppositie gaf de CD&V- en sp.a-schepenen voluit de wind van voren.

Naast gebrek aan inspraak van de bevolking, kreeg het schepencollege vooral het verwijt dat het zich laat chanteren door Infrabel. "Die legt hier wetten op en het schepencollege gaat daar volgzaam in mee. Dat terwijl het zelf goed wist dat de sluiting van overwegen in Oudegem niet in goede aarde zou vallen. De overwegen in de Bosstraat en Eegene stonden ter discussie, maar als een complete verrasing komt daar nog de overweg in de Hofstraat bij. De onderhandelingen zijn minstens enorm zwak gevoerd", haalde raadslid Marius Meremans (N-VA) uit. Die kreeg steun van Vlaams Belang, Groen en Open Vld. "De stad zou beter een krachtig signaal geven aan Infrabel dat het met spelletjes niet mee doet," zegt Stijn Pluym (Open Vld).


Schepenen Leen Dierick (CD&V) en Niels Tas (sp.a) hadden een uitgebreide powerpointpresentatie klaar om alles te argumenteren. Zij zijn formeel: "Er was niet veel te kiezen en ook wij waren daar eerst boos om. Maar als wij niet toestaan dat deze overwegen sluiten, dan komt Inrfrabel niet over de brug met de grond die wij nodig hebben om fietssnelwegen in onze stad aan te leggen én de verkeersomgeving van papierfabriek VPK opnieuw in te richten. We hebben er voor gekozen het negatieve punt erbij te nemen om veel positiefs te kunnen realiseren." (DND)