Dendermonde Rugby Club draagt Flanders Open Rugby op aan Kris Van Damme: “We kunnen eerste editie zonder hem niet zomaar voorbij laten gaan”

Evenement stevent af op recordeditie met grootste aantal teams van over hele wereld ooit

Kris Van Damme (midden) was erg geliefd bij de Dendermonde Rugby Club en was zo lang het kon van de partij bij wedstrijden en evenementen. Hij krijgt nu een postuum eerbetoon tijdens Flanders Open Rugby.
RV Kris Van Damme (midden) was erg geliefd bij de Dendermonde Rugby Club en was zo lang het kon van de partij bij wedstrijden en evenementen. Hij krijgt nu een postuum eerbetoon tijdens Flanders Open Rugby.
De Beercup wordt naar hem genoemd en hij krijgt een eerbetoon vlak voor de herenfinale. De eerste Flanders Open Rugby zonder Kris Van Damme zal niet onopgemerkt voorbij gaan. De Dendermonde Rugby Club plant een postume hulde aan boegbeeld Kris. Die overleed begin dit jaar na een lange strijd tegen kanker. De Flanders Open Rugby belooft overigens een recordeditie te worden dit jaar, met nog meer deelnemende teams uit heel de wereld dan ooit tevoren.

Kris Van Damme, mede-oprichter van de Dendermonde Rugby Club en gekend en erg geliefd in rugbymiddens over de hele wereld, overleed in januari. Lange tijd had hij gevochten tegen kanker, maar uiteindelijk won de slepende ziekte. Het verdriet om het heengaan van Kris was in de hele Dendermonde Rugby Club (DRC) erg zwaar. “Dat we dit jaar voor het eerst een Flanders Open Rugby (FOR) zullen beleven zonder de aanwezigheid van Kris, doet erg raar”, zegt tornooidirecteur Mario Zaman. “Hij was één met de club én met dit tornooi. Tijdens zijn ziekte hielden onder andere pogingen om een volgende FOR te halen hem recht. Het eerste jaar zonder hem, kunnen we daarom niet zomaar voorbij laten gaan.”

RV

En dus draagt de rugbyclub haar 26ste editie van de Flanders Open Rugby op aan haar geliefde Kris Van Damme. “Als postuum eerbetoon geven we de jaarlijkse Beercup zijn naam”, zegt Zaman. “De Beercup is er voor teams die minder competitief zijn en meer voor het plezier meedoen. Kris zou zich ook het best hebben gevoeld in deze categorie, ook omwille van de heel vriendschappelijke sfeer daar. Op zondagnamiddag zal vlak voor de herenfinale ook een kort herdenkingsmoment plaatsvinden. En we gaan elke ochtend het filmpje waarop Kris ‘Goodmorning Vietnam’ roept laten horen als start van de dag. Die video, met een Kris die de longen uit zijn lijf schreeuwt om iedereen te wekken met die gekende filmslogan, is erg gekend in rugbymiddens. En zo hebben we hem toch nog een beetje bij ons.”

104 ploegen uit 15 landen

Dat het een recordeditie wordt voor Flanders Open Rugby, staat nu al buiten kijf. Terwijl DRC al jaren aan het maximum aantal deelnemende teams zit, zijn er dit jaar toch nog eens tien extra toegelaten. “Meer dan honderd ploegen uit vijftien verschillende landen, waaronder Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Colombia, Engeland en Griekenland, nemen deel”, zegt Gert Van den Steen. “Om hen overnachting aan te bieden worden terreinen aan de sportcampus van Sint-Gillis omgebouwd tot kampeersite met grote tenten en festihutten, voorzien van jacuzzi en massage.”

Festival

Voor de Dendermondenaars is een pinksterweekend zonder Flanders Open Rugby ondertussen ondenkbaar geworden. Ook nu wordt aan het sportieve wedstrijdgedeelte een festival gekoppeld. Verschillende podia op de site bieden plaats aan diverse live optredens en dj-sets. DRC boekt dit jaar onder andere De Tijdloze Party van StuBru en dj-sets van de Verzus Hasselt. Naast muziek zijn ook een reuzenrad voorzien en een vernieuwde foodvillage.  Op een heel weekend tijd verwelkomt de FOR in totaal zo’n 23.000 bezoekers. De opbrengst van het VIP-gebeuren gaat dit jaar naar het Revalidatiecentrum Buggenhout en vzw Vergeet De Kinderen Niet.

De Flanders Open Rugby vindt plaats op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juni. Iedereen is welkom op de sportcampus, aan de Van Langenhovestraat in Sint-Gillis. Toegangskaarten kosten 8 euro voor vrijdag en zaterdag en zondag overdag. Wie na 18 uur komt, betaalt 10 euro in voorverkoop, 14 euro aan de kassa. Er zijn ook combitickets aan 22 euro. Info: www.flandersopenrugby.com.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.