Debat tussen lijsttrekkers blijft vrij hoffelijk

De Lijsttrekkers bleven tijdens het Grote Kopstukkendebat vrij hoffelijk tegenover elkaar.
Copyright : Geert De Rycke De Lijsttrekkers bleven tijdens het Grote Kopstukkendebat vrij hoffelijk tegenover elkaar.
Het Grote Kopstukkendebat van de Dendermondse Perskring en Editie naar aanleiding van de verkiezingen kende een bitsige start, maar verliep daarna vrij hoffelijk tussen de vijf Dendermondse lijsttrekkers. Over enkele dingen zijn ze het eens: de Oude Vest moet volledig heringericht en er moet een extra dienstencentrum komen. Over onder andere de bouw van sociale woningen, parkeren in de binnenstad en de N41 lopen de meningen flink uit elkaar.

"Dendermonde heeft zes jaar stilgestaan, niet alleen in het verkeer maar ook figuurlijk op beleidsvlak". "Veel powerpoints, weinig power. Er is alleen maar wat op de winkel gepast". "Het vorige beleid was als een kerstboom op de Grote Markt: schots en scheef, hier en daar een lichtpunt, maar vooral gebrek aan ballen". Met die uitspraken van lijsttrekkers Barbara Pas, Marius Meremans, Laurens Hofman van oppositiepartijen Vlaams Belang, N-VA en Open Vld, leek de toon voor het debat meteen gezet. Zo verwoordden de drie, voor een tot de nok gevulde theaterzaal van CC Belgica, hun analyse over de voorbije zes jaar.

Het zette burgemeester Piet Buyse (CD&V) en schepen Niels Tas, lijsttrekker voor kartel sp.a/Groen meteen in de verdediging, maar beiden boden flink weerwerk. "Van bij het begin van de legislatuur werden we met een financiële problematiek geconfronteerd. We kozen niet voor de simpele oplossingen zoals belastingen verhogen, maar zetten een besparingsronde in", zei Buyse. "Toch hebben we ook fors geïnvesteerd in de stad. En het is ook onze frustratie dat vele dossier te lang duren, vooral als die afhangen van Vlaanderen. De regelneverij is er te veel aan. Waar we zelf touwtjes in handen hebben, gaat het wel vooruit."

De Theaterzaal van CC Belgica liep tot de nok vol volk om het verkiezingsdebat te volgen.
Copyright : Geert De Rycke De Theaterzaal van CC Belgica liep tot de nok vol volk om het verkiezingsdebat te volgen.

Na het gehakketak bleek dat de verschillende Dendermondse partijen toch over heel wat dossiers een consensus kunnen vinden. Gelijk welke coalitie het na de verkiezingen wordt, het is duidelijk dat de Oude Vest een herinrichting krijgt. Alle lijsttrekkers zijn het er over eens dat dit broodnodig is om deze straat aangenamer en verkeersveiliger te maken. Ook de oprichting van een extra dienstencentrum voor Schoonaarde, Oudegem, Appels en Mespelare kan op ieders goedkeuring rekenen. Net als een repressiever optreden tegen daders van zinloos geweld in de stad en nood aan bijkomend KMO-terrein in Dendermonde.

Over de bouw van sociale woningen liggen de meningen dan weer wel uit elkaar. Sociale huurwoningen moeten er voor Open Vld, N-VA en Vlaams Belang in Dendermonde niet meteen meer bijkomen. Voor CD&V en sp.a/Groen wel. Alleen Open Vld vindt overigens dat er in Sint-Gillis geen ruimte meer is voor extra woonprojecten. CD&V en sp.a/Groen kunnen zich dan weer niet vinden in de uitbreiding van een kwartier naar een halfuur gratis parkeren. Voor de drie huidige oppositiepartijen is dat net een must. En terwijl sp.a/Groen, CD&V en N-VA vinden dat er in Dendermonde nog plaats is voor extra windmolens, vinden Open Vld en Vlaams Belang van niet. Om mee te betalen voor een nieuwe fietsoversteek aan het Sas van Denderbelle zijn alleen N-VA en Vlaams Belang te vinden. Sp.a/Groen, Open Vld en CD&V zeggen resoluut neen tegen die optie.

Heel wat Dendermondenaren daagden op voor het debat met de vijf lijsttrekkers.
Copyright : Geert De Rycke Heel wat Dendermondenaren daagden op voor het debat met de vijf lijsttrekkers.

Sp.A/Groen blijkt de enige van de vijf Dendermondse partijen die niet meer voor de doortrekking van de N41 pleit. Terwijl de anderen blijven streven naar een snelle realisatie van de weg, wil het kartel een externe intendant om alle alternatieven te bekijken en betrokkenen op eenzelfde lijn te krijgen. Het leverde lijsttrekker Tas het verwijt op "een bondgenoot van Lebbeke te worden". "Ik pleit gewoon voor een andere aanpak in een dossier waar in veertig jaar tijd nog niets gelukt is", verdedigde die zich.

Of iemand van de aanwezige partijen een voorakkoord heeft voor de coalitievorming na de verkiezingen, wilde moderator Bob Vermeir tot slot nog weten. Daar kwam van elke lijsttrekker een formele "neen" op.

Lijsttrekker sp.a/Groen Niels Tas aan het woord. Barbara Pas, Vlaams Belang,luistert.
Copyright : Geert De Rycke Lijsttrekker sp.a/Groen Niels Tas aan het woord. Barbara Pas, Vlaams Belang,luistert.
Copyright : Geert De RyckeReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.