De Kreuners, the musical in college

OSCAR ROMERO BRENGT EERSTE ZELFGESCHREVEN MUZIEKTHEATER

De acteurs warmen zich op voor de première van volgende vrijdag.
Foto De Rycke De acteurs warmen zich op voor de première van volgende vrijdag.
Het Oscar Romerocollege van Dendermonde pakt uit met een zelf geschreven musical, met als basis de songs van De Kreuners. Meer dan honderd leerlingen, leerkrachten en oud-leerlingen werken mee aan de primeur. De Kreuners zelf zullen het werk op de première komen bewonderen.

Het Oscar Romerocollege van Dendermonde heeft een eer hoog te houden als het op schoontoneel aankomt. De voorbije decennia passeerden heel wat pareltjes de revue, met veel inzet en enthousiasme van leerlingen en leerkrachten. Toen zo'n vijftien jaar geleden toenmalig regisseur Danny De Bock op het idee kwam om met het schooltoneel een musical te programmeren, werd ook dat een succes. In 2003 schitterde 'Jesus Christ Superstar' op de collegeplanken en veel bekende musicals volgden daarna in de loop der jaren.


Twee jaar geleden kozen regisseur Pascal Putteman en orkestleider Bart Van Lijsebetten voor de feel good musical 'Domino' van Frank Van Laecke, met de hits van Clouseau. Het is daar dat de kiem gelegd werd voor de huidige voorstelling. "We ontdekten toen dat zo'n Vlaamse musical enorm ons ding was", zegt Putteman. "Alleen bestaat er zo maar één. Als we nog zoiets zouden willen brengen, zouden we daar zelf moeten voor zorgen. Nog diezelfde avond van de laatste opvoering besloten we om er werk van te maken."


Putteman en Van Lijsebetten trokken er zelfs voor naar Frankrijk. "We zijn samen op reis vertrokken en beslisten om niet naar huis terug te keren vooraleer we onze musical af hadden", vertelt Van Lijsebetten. "Al gauw beslisten we om songs van De Kreuners te gebruiken. We hadden al hun cd's mee en hebben die grijs gedraaid. Op basis daarvan hebben we een verhaal geschreven met die liedjes als rode draad."


De twee stuitten zo op een vrij ongekend pareltje van De Kreuners, 'De doelman'. Net die song vormt de basis van de nieuwe musical 'Ik Wil Je'. "We vertellen het verhaal van een jongen die van zijn vader voetballer moet worden, maar eigenlijk wil hij liever zingen", zegt Putteman. "We hebben het over jongeren die kansen moeten krijgen om hun eigen talenten te ontplooien. Maar natuurlijk komt er ook een liefdesverhaaltje om de hoek piepen."


De liedjes van De Kreuners gebruiken voor de musical bleek geen probleem. Integendeel, de bandleden reageerden heel enthousiast op de vraag om toestemming. "We kregen meteen een fiat, met de beste wensen voor succes erbovenop", zegt Putteman. "We zijn er van overtuigd dat we echt een goede musical in elkaar gebokst hebben. De vijf bandleden van De Kreuners zullen zich daar overigens zelf komen van vergewissen bij de première. Dat zal extra zenuwen geven, maar we kijken er naar uit."


De voorbije maanden werkten acteurs en zangers, allemaal leerlingen, leerkrachten, directie, oud-leerlingen en sympathisanten, hard om er iets moois van te maken. Ook muzikanten, decorbouwers en technici waren aan de slag. Pascal Putteman nam de regie voor zijn rekening en Bart Van Lijsebetten schreef de arrangementen voor koor en orkest. Johan Poppe leidt de productie in goede banen. "Er zijn meer dan honderd medewerkers bij betrokken", zegt directeur Hans Van hulle. "Het maakt ons bijzonder trots op dit schoolproject."


Voorstellingen van 'Ik Wil Je' op vrijdag 10 en 17 februari en zaterdag 11 en 18 februari, telkens om 20 uur in het Oscar Romerocollege, Noordlaan. Tickets en info: www.romerocollege.be.