De Klaptand heeft klacht aan zijn broek

SATIRISCHE ARTIKELS OVER ORGIE IN RUSTHUIS AYMONSHOF ZETTEN KWAAD BLOED

Deze bewerkte foto van enkele vrijwilligers die seksattributen verkopen in het rusthuis verscheen onlangs op het satirisch internetmagazine.
kos Deze bewerkte foto van enkele vrijwilligers die seksattributen verkopen in het rusthuis verscheen onlangs op het satirisch internetmagazine.
Vrijwilligers van rusthuis Aymonshof hebben een klacht ingediend tegen het satirische internetmagazine De Klaptand. Ook de OCMW-voorzitter en de directeur schreven een open brief. Op de Klaptand verschenen twee artikels over een orgie in het rusthuis. "De grens van satire is overschreden", klinkt het.

Het internetmagazine 'De Klaptand' publiceert sinds deze zomer met regelmaat van de klok satirische artikels over Dendermonde. Alles wat op de site staat, is dus met een korreltje zout te nemen. Toch hebben nog niet alle lezers door dat de publicaties best niet voor waarheid genomen worden. Heel wat Dendermondenaren waren in augustus dan ook teleurgesteld dat Katuit niet zou doorgaan omdat de reuzendragers te weinig betaald werden. En wordt aan deze journaliste nog geregeld een exemplaar van haar boek met pikante sms'jes van Dendermondse politici gevraagd.

KOS

Laster en eerroof

Maar twee artikels over het OCMW-rusthuis Aymonshof hebben toch heel veel kwaad bloed gezet. In oktober schreef De Klaptand dat een orgie in het rusthuis uit de hand was gelopen. Twee weken later zou er een fetish-festival in het Aymonshof plaatsgevonden hebben. In onze krant verscheen een foto van vrijwilligers die tijdens de opendeurdag confituur verkochten, maar De Klaptand verving de confituur door seksattributen. De vrijwilligers konden niet lachen met de grappen van De Klaptand en dienden een klacht in wegens laster en eerroof.


Ook OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek en directeur van het Aymonshof Marc Luypaert betreuren de artikels. Dat schrijven ze in een open brief. "Door wat De Klaptand schrijft, is heel wat commotie ontstaan", zegt Patrick Meulebroek. "Heel wat medewerkers werden aangesproken met de vraag wat er allemaal in het rusthuis gebeurt. Ze waren verontwaardigd en boos. Familieleden lieten zelfs weten dat zij hun bewoners zouden weghalen uit ons rusthuis. En betrokken vrijwilligers worden met de vinger gewezen. Het is duidelijk dat velen de inhoud van deze artikels geloven."


Meulebroek en Luypaert namen er zelfs de definitie van satire bij. "Een kunstvorm om op humoristische wijze maatschappijkritiek te geven", zegt Luypaert. "Maar voor ons hebben die twee artikels de grens van satire overschreden. Wij distantiëren ons dan ook volledig van de artikels, die laten uitschijnen dat onze vrijwilligers de bewoners benaderen met ongeoorloofde initiatieven. Dat dit als grap bedoeld is, blijkt uit geen van beide publicaties. Velen nemen ze dan ook ernstig. Dit schaadt het imago van het OCMW en daar kunnen we niet akkoord mee gaan. Wie er achter De Klaptand zit, is echter nog steeds een goedbewaard geheim.