Dagboeken van vader vormen inspiratie voor boek over Tweede Wereldoorlog

Luc Michiels brengt het liefdesverhaal van zijn ouders tegen de achtergrond van de oorlog

Twee dagboeken van Robert Michiels uit de Tweede Wereldoorlog. Voor zoon Luc uit Sint-Gillis-Dendermonde waren ze voldoende om een mooi boek te schrijven. "Ik vertel het liefdesverhaal van mijn ouders, tegen de achtergrond van de oorlog", zegt hij. "Ik wilde niet dat zijn verhaal verloren ging."
Luc Michiels : "Het verhaal van vader mag niet verloren gaan".
Geert De Rycke Luc Michiels : "Het verhaal van vader mag niet verloren gaan".

Jarenlang lagen ze in een kast in de ouderlijke woning, de twee dagboeken van Robert Michiels. "Als kinderen waren we er nieuwsgierig naar, maar lezen mochten we ze niet", vertelt Luc Michiels, lid van Heemkring Marcel Bovyn van Sint-Gillis. "Vader vertelde nooit graag over de oorlog en op de dagboeken stond een verbod. Dat bleef ook gelden na vaders dood, zolang moeder leefde. Ze stierf niet veel later dan vader en pas daarna zijn we deze dagboeken beginnen lezen. Zo ontdekten we een echt schoon verhaal".

Jaren later zijn de dagboeken de basis van het boek 'Robert Michiels in de Tweede Wereldoorlog'. "Eigenlijk heeft het te lang geduurd voor ik ermee aan de slag ging", bekent Michiels. "Voor mijn boek gebruikte ik immers niet alleen de dagboeken, maar ging ik ook op zoek naar bewaard gebleven brieven tussen mijn ouders, andere documenten en getuigenissen. Ik stelde vast dat van getuigen van toen ondertussen niet veel mensen meer overblijven. Velen zijn overleden. Dat maakt waardevolle getuigenissen jammer genoeg schaars, maar ik heb er wel nog kunnen sprokkelen om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld van de oorlogsjaren in deze streek te schetsen."

Het boek van Luc Michiels vertelt in de eerste plaats het liefdesverhaal van zijn ouders. "Ma en pa hadden eigenlijk een verboden relatie", vertelt hij. "De ouders van moeder Aline, vaders grote jeugdliefde, hadden de relatie verboden. Maar mijn ouders zetten toch door en trouwden uiteindelijk. Ze waren het perfecte koppel met een grenzeloze liefde voor elkaar. Het mooiste bewijs daarvan is moeders overlijden, erg kort na de dood van vader. Ze kon niet leven zonder hem."

Robert Michiels in oorlogsjaren.
Geert De Rycke Robert Michiels in oorlogsjaren.

Het liefdesverhaal speelt zich af tegen een achtergrond van oorlog. Robert volbracht zijn legerdienst, werd opgeroepen als soldaat voor de oorlog en maakte de 18-daagse veldtocht in 1940 bij het begin van WOII mee. "Op het einde daarvan werd hij gevangen genomen door de Duitsers en op transport gezet. Hij werd krijgsgevangene in Duitsland", vertelt Luc. "Hij kwam in januari 1941 uitgemergeld weer thuis. Amper veertig kilogram woog hij nog. Later werd vader lid van het verzet, maar daar was hij altijd erg zwijgzaam over."

Robert Michiels wordt herinnerd als een man die voor jongens die opgeroepen werden door de Duitsers indertijd veel goeds deed. "Hij werkte bij de RVA, wat toen het Arbeidsambt heette", weet Luc. "Hij zorgde ervoor dat dossiers van jongens uit de regio verloren gingen. Hij stak er bijvoorbeeld het vuur in de winter mee aan, legde ze verloren of klasseerde ze verkeerd. Zo heeft hij voor verschillende jonge mannen voorkomen dat ze naar Duitsland moesten. De dankbaarheid daarvoor was erg groot."

De publicatie telt 183 bladzijden en 127 afbeeldingen. Het is verkrijgbaar bij de Standaard Boekhandel, aan de Oude Vest in Dendermonde, en kost 17,95 euro. Info: luc.enertec#telenet.be.

Twee dagboeken vormden de basis voor het boek.
Geert De Rycke Twee dagboeken vormden de basis voor het boek.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.