City Sounds geeft Bastion V nieuwe invulling

Vroegere oorlogsbunker wordt ontmoetingsruimte en concertzaal

City Sounds krijgt van het stad het recht van opstal voor de bunker om er een ontmoetingsruimte te creëren.
Geert De Rycke City Sounds krijgt van het stad het recht van opstal voor de bunker om er een ontmoetingsruimte te creëren.
City Sounds geeft twee tubes van Bastion V, aan de LeopoldII-laan, een herbestemming. De vzw krijgt hiervoor van de stad een recht van opstal van 27 jaar voor de site. Bastion V moet een ontmoetings- en concertruimte worden.

Bastion V is een vroegere oorlogsbunker aan de LeopoldII-laan, waar ook de Honky Tonk Jazzclub, het Jazz Centrum Vlaanderen en fuifzaal Zep hun thuis hebben. Het stadsbestuur is al lang op zoek naar een invulling van het complex om het van verder verval te behoeden. De vzw City Sounds komt met de oplossing. Om dat waar te maken, besliste de Dendermondse gemeenteraad om de vereniging een recht van opstal voor twee tubes op de site toe te kennen voor 27 jaar. De akte daarvoor is net bij de notaris ondertekend, zodat de vzw nu concreet werk kan maken van een renovatie van de binnenruimten.

Bedoeling is dat de twee tubes van Bastion V verbouwd worden tot een 'cultuurbelevingsplek'. "Het is de bedoeling dat City Sounds hier een ontmoetingsruimte creëert waar creativiteit, cultuurbeleving en ontspanning centraal staan. Er is ook een samenwerking met het Jazz Centrum voorzien", zegt schepen van Jeugd en Cultuur Lien Verwaeren (CD&V). "Dit is een heel mooi dossier."

Ontmoetingsruimte en concertzaal

City Sounds is in Dendermonde gekend om allerlei activiteiten die het al organiseerde, zoals het foodtruckfestival Boef op het Heldenplein en de opening van de zomer- en winterbar in de tuin van Huis Van Winckel. De vzw ziet het nieuwe project alvast helemaal zitten. "De verbouwingen zullen snel kunnen starten omdat we al de nodige vergunningen aangevraagd hebben en een akkoord hebben met het Agentschap Onroerend Erfgoed", zegt Tim De Vogel van City Sounds. "Nu we ook eigenaar zijn van het complex, kunnen we effectief starten. We plannen acht maanden hard verbouwingswerk om alles klaar te krijgen. Door zelf zoveel mogelijk de handen uit de mouwen te steken, willen we de kosten drukken. Al bij al zal dit project toch nog meer dan 50.000 euro opslorpen. Natuurlijk realiseren we dit met respect voor het bestaande militair erfgoed, dat er ondertussen al jaren een beetje onderkomen bijstaat."

In de ene tube van Bastion V komen een bar en een ontmoetingsruimte. De andere wordt een concertzaal. City Sounds wil er oudere jongeren lokken. "Het is ons te doen om een aanbod voor twintigers, dertigers en veertigers", zegt De Vogel. "Zij vallen vaak tussen de programmaties uit. We bewezen met onze initiatieven in het verleden al dat we deze doelgroep kunnen aanspreken en gaan in die lijn met Bastion V verder. Vanaf september 2019 gaan we er tegenaan met een programmatie. Zo volgen we de cultuurseizoenen."

Met de invulling van de twee tubes wordt de hele historische locatie aan de LeopoldII-laan een muzieksite. Overlast voor buren verwacht City Sounds niet. "Die is er met de huidige activiteiten ook niet echt", zegt De Vogel. "Bovendien zullen we in onze tubes degelijke geluidsisolatie aanbrengen. We gaan ook niet voor de grote projecten zoals in grotere steden, maar voor initiatieven op maat van het kleinere Dendermonde. We denken aan concerten en clubavonden, maar ook workshops, film, debatavonden, documentaires en comedy." 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.