Buren verenigen zich in protest tegen twee nieuwe windturbines: “Groene energie is zeker ok, maar niet als die mastodonten in je achtertuin neergepoot worden”

Het actiecomité Weetwatwaait wil de buren uit de omgeving van de projectzone voor de nieuwe windturbines zoveel mogelijk informeren.
Geert De Rycke Het actiecomité Weetwatwaait wil de buren uit de omgeving van de projectzone voor de nieuwe windturbines zoveel mogelijk informeren.
Buurtbewoners uit de omgeving van de Bankveldstraat en Matexiwijk in Grembergen verenigingen zich in protest tegen de mogelijke komst van twee nieuwe windturbines. Colruyt Group wil die langs de Rijksweg N41 bouwen. Bewoners vrezen hinder van slagschaduw, lawaaioverlast en gezondheidsproblemen. “Duurzame energie is zeker ok, maar niet als zo’n mastodonten zowat in je achtertuin neergepoot worden”, klinkt het.

Eoly, de groene energieproducent en -leverancier van Colruyt Group, wil in Dendermonde twee windturbines realiseren. Eén turbine is voorzien aan de oostelijke kant van de N41, vlakbij de grens met Hamme. De andere wordt gepland aan de westelijke kant, tussen Voortweg en Bankveldstraat. De twee turbines moeten stroom opwekken dat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 4.800 gezinnen. Daarmee kan jaarlijks 5.200 ton CO2 bespaard worden. Colruyt zal de opgewekte energie voor haar eigen werking gebruiken.

Informatieavond

De plannen veroorzaken onrust is de buurt van de projectzone. Met onder andere de aanwezigheid van de zogenaamde Matexiwijk staan er veel woningen in de buurt van de geplande windturbines. “Het dichtste huis staat op amper tweehonderd meter afstand. Dat maakt ons toch ongerust”, zegt Herman Verberckmoes, één van de initiatiefnemers voor de oprichting van het actiecomité Weetwatwaait Grembergen. Het actiecomité organiseerde een informatieavond voor geïnteresseerden. Er daagde heel wat volk op.

Voor de informatievergadering die actiecomité Weetwatwaait organiseerde, daagde een pak volk op.
Geert De Rycke Voor de informatievergadering die actiecomité Weetwatwaait organiseerde, daagde een pak volk op.

“De massale aanwezigheid van zoveel buurtbewoners bevestigt ons vermoeden dat de bezorgdheid in de omgeving erg groot is”, zegt Kristel De Schutter. “Er is serieus wat ongerustheid rond slagschaduw en geluidshinder. Bovendien zijn we bang voor mogelijke ondergrondse trillingen. En wat met onze gezondheid? We hoorden dat de effecten van  windmolens bijvoorbeeld leiden tot slaapstoornissen en niet goed zijn voor mensen met epilepsie.”

Niet tegen groene energie

In afwachting van de start van een openbaar onderzoek rond de plannen, verenigingen de buren zich nu al in hun protest. “We weten dat we nu naar ons hoofd geslingerd krijgen dat iedereen wel iets moet doen voor het klimaat en groene energie de toekomst is, dat het zonde is daar tegen te zijn”, zeggen Hans en Patricia. “‘We staan 100 procent achter duurzame energie, maar wensen enkel een doordacht beleid met respect voor mens en natuur. Iets wat hier ontbreekt. Er zijn vast wel nog meer geschikte plaatsen met meer beschikbare ruimte. We stellen vast dat de normen in de Vlarem-wetgeving in Vlaanderen veel minder streng zijn dan de regels in het buitenland, zoals Nederland en Denemarken. Daar zou een project als dit in Grembergen helemaal niet mogelijk zijn.”

‘Het actiecomité Weetwatwaait plant binnenkort nog een extra informatieavond. Op deze avond wil het specialisten en getuigen uitnodigen om de buren nog beter te informeren. “We moeten nu handelen om onze stempel te proberen drukken”, klinkt het. “Want zodra die mastodonten er staan, is het hopeloos te laat. We willen beroep doen op de politici om gehoor te geven aan de bezorgdheden van de burgers en hopen dat ze verantwoordelijkheid zullen nemen in het belang van hun burgers en het kostbaar natuurlandschap.”

Een maquette moet de impact van de windturbine aantonen.
Geert De Rycke Een maquette moet de impact van de windturbine aantonen.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Arlette Van den Bulck

    Dit is inderdaad foute boel! Deze dingen plaats je niet in de buurt van woningen. 10 tot 30% van de bevolking zal hier op termijn last van ondervinden!!!!

  • Mario Tack

    Welke bewijzen zijn er voor deze gezondheidsklachten. Graag naam van de studies en de verantwoordelijken van deze studies. Of is dit weer een NIMBY verhaal?

  • Francois Vleminckx

    "We staan 100 procent achter duurzame energie": maar zoals met alles niet in mijn buurt.