Brandweerzone Oost van start

WAARNEMEND ZONECHEF JOS DAUWE ZET IN OP BETERE DIENSTVERLENING

Zonecommandant Jos Dauwe van de Zone Oost Zele.
Foto Marc Goossens Zonecommandant Jos Dauwe van de Zone Oost Zele.
De brandweerzone Oost is op 1 januari officieel van start gegaan. Waarnemend zonecommandant Jos Dauwe heeft al heel wat werk verzet, maar weet dat de zone nog in zijn kinderschoenen staat. "Maar de burger krijgt uiteindelijk een betere dienstverlening", weet Dauwe.

De brandweerzone Oost is op 1 januari uit de startblokken geschoten onder leiding van waarnemend zonecommandant Jos Dauwe van de brandweer Zele. Een maand geleden werd hij erin gegooid nadat Lieven Rijckaert afhaakte. Die laatste zag het na een klacht van Mario De Neef bij de Raad van State plots niet meer zitten om de functie op zich te nemen. Vanaf nu wordt alles geleid vanuit de brandweerzone. De zeven bestaande brandweerkazernes van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Lokeren en Zele zijn vanaf nu brandweerposten. "We zitten goed op schema", zegt Dauwe. "Al zal er voor de burger nog niet zoveel veranderen. Maar ik ben er zeker van dat de dienstverlening nog beter zal zijn. Door een nieuw oproepsysteem kan er voor elke interventie worden ingespeeld op de personeelssterkte en zal men per zone kunnen terugvallen op voldoende manschappen. Er wordt werk gemaakt van de beschikbaarheidsmeldingen waardoor we steeds voldoende personeel naar een interventie kunnen sturen. Natuurlijk zal er ook nog steeds rekening gehouden worden met het personeel dat het snelst kan ter plaatse zijn."

Bijpost Oudegem

Door de grote brandweerhervorming en de opstart van onder andere de brandweerzone Oost wou men ook geld besparen. "Maar het is al langer geweten dat die besparing er niet zou inzitten. Het grote doel van de hervorming was toch om de kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren en dat kost natuurlijk centen. Zo moeten we nu een langere en meer gespecialiseerde opleiding volgen." Uiteindelijk wil men alle brandweerposten op één lijn krijgen. "Interventieplannen opstellen voor grote risico's, preventie, nazorg en evaluatie. Dat zijn dingen die momenteel in de meeste posten nog onbestaande zijn."


Opmerkelijk in het zoneverhaal is dat er nog steeds rekening wordt gehouden met de bijpost Oudegem. "Er is geen enkele reden om Oudegem weg te cijferen. Een risicoanalyse zal dat moeten uitmaken, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde", zei Dauwe, die een hectische maand achter de rug heeft. "Persoonlijk had ik mij december wel anders voorgesteld. Ik ging zoveel mogelijk mijn verlof opnemen, maar dat draaide door die benoeming anders uit. Ik had nooit gedacht dat ik deze functie zou vervullen. Maar ik ga er nu volledig voor. Het is een uitdaging die ik tot een goed einde wil brengen. Al zie ik ook mijn opvolger graag komen."