Brandweer verhuist tijdelijk naar site Hollandse Kazerne: Hulpdienst heeft twee jaar ander onderkomen nodig tijdens verbouwing kazerne

het brandweerkorps zal - tijdelijk - verhuizen naar de site van de Hollandse Kazerne.
Geert De Rycke het brandweerkorps zal - tijdelijk - verhuizen naar de site van de Hollandse Kazerne.
Het brandweerkorps van Dendermonde zal een tijdelijk onderkomen krijgen op de site van de Hollandse Kazerne. Enkele oude gebouwtjes daar kunnen dienst doen en op het parkeerterrein komt een grote tent voor de voertuigen. De brandweer moet voor een tweetal jaar een ander onderkomen krijgen, omdat de huidige kazerne aan de Oude Vest verbouwd en uitgebreid wordt.

Voor 8,8 miljoen euro komt er een nieuwe brandweerkazerne aan de Oude Vest in Dendermonde. Het huidige onderkomen van het korps, dat verouderd en te klein is, wordt daarvoor verbouwd en uitgebreid tot een kazerne van 3.650 vierkante meter vloeroppervlakte. Dat is een pak groter dan de huidige. De plannen zijn klaar en de bouw zou in mei 2020 beginnen. Tijdens deze werken moeten de brandweermannen wel een ander onderkomen hebben.

“Enkele mogelijke locaties werden onderzocht, waarbij timing van aan- en uitruktijden erg belangrijk waren”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Uiteindelijk is de site van de vroegere Hollandse Kazerne weerhouden. Het complex zelf kan niet dienen wegens in te slechte staat en te vochtig. Maar enkele bijgebouwtjes aan de kant van de Noordlaan en de kant van het Oscar Romerocollege bleken wel nog in een staat die goed genoeg is.”

In het bijgebouwtje krijgt de administratie van de brandweer onderdak.
Geert De Rycke In het bijgebouwtje krijgt de administratie van de brandweer onderdak.

Grote tent voor voertuigen

In het gebouw direct links voor wie de site van Hollandse Kazerne oprijdt, zal de administratie en dispatch van het brandweerkorps een onderkomen krijgen. Het gebouw tegen het Oscar Romercollege zal opgefrist worden en dienst kunnen doen als kleedkamers en ontspanningsruimte voor de vrijwillige brandweermannen.

“Omdat brandweervoertuigen altijd startklaar moeten zijn , kunnen ze niet in openlucht opgesteld staan”, zegt Buyse. “Daarom zal op het parkeerterrein van de Hollandse Kazerne, met in- en uitrit langs de Noordlaan, een grote tent van 600 vierkante meter, met verwarming, opgesteld worden waar alle voertuigen onderdak krijgen. Er komt ook een container met sanitair, zodat brandweerlui na een opdracht kunnen douchen.”

Alternatief voor parkeren

De brandweer zal naar de Noordlaan verhuizen in de tweede helft van 2020, na de Ros Beiaardommegang, want die moet nog vanop deze site kunnen vertrekken. Omdat deze herlocatie ervoor zorgt dat zo’n honderd parkeerplaatsen verloren gaan, zorgt het stadsbestuur op dat vlak aan de andere kant van de site voor een alternatief. “Het braakliggende terrein aan de kant van het stadscentrum, ontstaan door de recente sloop van een reeks bijgebouwen, zal aangelegd worden als parking”, zegt Buyse. “Bestuurders zullen die via de Kazernestraat kunnen bereiken.”

De inrichting van de tijdelijke huisvesting van de brandweer zal ongeveer 326.000 euro kosten. De kostprijs van de aanleg van het extra parkeerterrein wordt geraamd op 80.000 euro.

De plannen voor een nieuwe kazerne zijn klaar. Tijdens de werken krijgt het korps een tijdelijke huisvesting.
Geert De Rycke De plannen voor een nieuwe kazerne zijn klaar. Tijdens de werken krijgt het korps een tijdelijke huisvesting.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.