Blozen laat rechtszaak varen

COMITÉ EN CORSOGROEP BEREIKEN COMPROMIS OVER DISKWALIFICATIE

Dylan Van Ransbeeck en Guido Van Der Jeugd, de voorzitters van respectievelijk corsogroep Blozen en het comité van de bloemencorso, ondertekenen het akkoord.
Marc Goossens Dylan Van Ransbeeck en Guido Van Der Jeugd, de voorzitters van respectievelijk corsogroep Blozen en het comité van de bloemencorso, ondertekenen het akkoord.
Corsogroep Blozen spant dan toch geen rechtszaak aan tegen het comité van de bloemencorso. Blozen werd in september uitgeroepen tot winnaar van de bloemenstoet, maar werd later gediskwalificeerd. Beide partijen hebben nu een compromis bereikt. "We doen dit in het belang van de corso."

Blozen kaapte tijdens de bloemencorso in september de eerste prijs weg met een indrukwekkend eerbetoon aan gesneuvelde oorlogssoldaten. De vreugde was echter van korte duur, want de groep werd gediskwalificeerd. Ze moesten de eerste prijs en het prijzengeld afstaan. "Omdat de afmetingen van de wagen niet klopten en de figuratie met zo'n 270 personen en achttien paarden het goede verloop van de corso in gedrang kon brengen", klonk het.


Blozen besliste om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de beslissing van het comité en stelde elk lid in gebreke. Op die manier wou de groep de eerste plaats weer opeisen. Die rechtszaak is nu van de baan, want Blozen en het comité bereikten toch een compromis rond de kwestie. Blozen wordt niet gediskwalificeerd, maar verhuist wel van de eerste naar de laatste plaats in de rangschikking en ontvangt het daaraan verbonden prijzengeld. "De wisselbeker gaat terug naar het comité. Blozen behoudt wel de prijs van de wagenbouwers", delen beide partijen mee.

De indrukwekkende wagen van Blozen tijdens de bloemencorso.
Marc Goossens De indrukwekkende wagen van Blozen tijdens de bloemencorso.

Grenzen van creativiteit

"We beseffen dat met onze evocatie tijdens de voorbije corso de grenzen van de creativiteit werden opgezocht", zegt Dylan Van Ransbeeck, voorzitter van Blozen. "We hadden de omvang van onze deelname beter moeten doorspreken met de regisseur en het comité. Zo had veel onbegrip vermeden kunnen worden."


Met het akkoord willen beide partijen nu alleen nog maar één ding: samen aan hetzelfde zeel trekken in het belang van de bloemencorso. "Dit compromis is tot stand gekomen omdat beide partijen de Bloemencorso in het hart dragen", zegt Guido Van Der Jeugd, voorzitter van het comité. "Het is dan ook de wens van zowel het corsocomité als Blozen om van deze 65ste bloemencorso een feest te maken. Op deze manier sluiten beide partijen het hoofdstuk definitief af en kijken we samen vooruit naar het feestelijke corsojaar 2015." Daarmee is zowel voor Blozen als voor het corsocomité het laatste woord over de hetze gezegd. Beide partijen geven mee dat ze geen extra commentaar meer geven over de zaak.