Bijna kwart stemmen minder voor Dierick (CD&V) en Meremans (N-VA), Barbara Pas (VB) schiet de hoogte in

Dendermonde heeft voortaan drie verkozenen in Kamer en één in Vlaams Parlement

Leen Dierick en Barbara Pas.
Geert De Rycke Leen Dierick en Barbara Pas.
Vier verkozenen heeft Dendermonde na deze verkiezingen. Leen Dierick (CD&V) kon haar zitje in de Kamer behouden, ook al verloor ze zondag bijna een kwart van haar stemmen. Ook Barbara Pas blijft federaal volksvertegenwoordiger. Zij zag haar stemmenaantal regelrecht de hoogte in schieten. Voor de Kamer vervolledigt Tomas Roggeman ( N-VA) het rijtje. Marius Meremans (N-VA) blijft in het Vlaams Parlement verkozen, maar ook hij ging er op vlak van voorkeursstemmen serieus op achteruit.

Zowel voor de Kamer als voor het Vlaams Parlement tekende CD&V een aanzienlijk verlies op in de provincie Oost-Vlaanderen, van respectievelijk 5,2 en 4,8 procent. Ook Leen Dierick, volksvertegenwoordiger en schepen in Dendermonde, deelt in die klappen. Ze stond nochtans op een mooie tweede plaats op de lijst voor de Kamer, maar tekende toch een verlies van zo’n 5.600 voorkeurstemmen op. Waar Dierick in 2014 nog 24.185 stemmen behaalde, waren dat er nu nog 18.553, bijna een kwart minder. De CD&V’ster behaalde in Oost-Vlaanderen met dat resultaat wel de zesde meeste voorkeurstemmen van alle federale  kandidaten over de partijgrenzen heen. 

Dierick is zelf dan ook tevreden met haar resultaat, zo laat ze in een reactie op haar Facebookpagina optekenen. “Maar liefst 18.553 mensen gaven me hun vertrouwen. Ik ben daar dankbaar voor. Deze score geeft me heel veel energie om verder te doen”, zegt ze. “Het was behoorlijk slikken toen de eerste resultaten van de partij binnenkwamen. Ik had echt niet verwacht dat we als partij zo’n opdoffer zouden krijgen. Over mijn persoonlijk resultaat ben ik wel zeer tevreden. Het is een rollercoaster van emoties. Ik moet ook afscheid nemen van een aantal goede collega’s in het parlement, ondanks hard werk en mooie scores. Dat voelt onrechtvaardig aan. Maar de regels van de politiek zijn ongenadig. De kiezer heeft de kaarten geschud.”

Monsterwinst voor Pas

Het verschil met de persoonlijke score van Barbara Pas (VB), ook eerder al volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Dendermonde, kan niet groter zijn. Deze Dendermondse politica boekt een monsterwinst van meer dan tweehonderd procent. Haar aantal voorkeursstemmen gingen van 12.422 in 2014 naar 41.911 nu. Dat zijn er 29.489 meer dan vorige verkiezingen. “Ik ben daar natuurlijk uitermate tevreden mee, net als met het resultaat dat onze partij neerzette”, zegt Pas. “Duidelijker kan een signaal van de kiezer niet zijn.”

N-VA, die sinds januari in Dendermonde de stad mee bestuurt, levert voortaan twee verkozenen. Voor het Vlaams Parlement is dat Marius Meremans. Ook die tekende toch een aanzienlijk verlies op van zo’n 25 procent ten opzichte van de verkiezingen in 2014. Toen behaalde Meremans 10.944 voorkeurstemmen. Nu zijn dat er 8.193. Dat zijn er overigens ruim 1.400 minder dan partijgenoot Tomas Roggeman, momenteel schepen van Sociale Zaken. Die bemachtigt als nieuwkomer een zitje in de Kamer. Hij haalde 9.616 voorkeurstemmen. “Ik ben heel blij dat zo veel mensen mij hun stem en vertrouwen gaven”, zegt hij. “Maar dat is toch vooral de verdienste van een groot team met heel veel helpers. Ik ben erg dankbaar met alle hulp die ik gekregen heb om dit waar te maken. Het is een goede zaak voor Dendermonde dat het vier parlementsleden heeft, waarvan twee van N-VA. Met Marius in het Vlaams Parlement en mezelf in de Kamer hebben we sterke tandem om de belangen van de streek te verdedigen overal waar het nodig is.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.