Bibliotheek lanceert Taalpunt

Aan het Taalpunt vinden anderstalige nieuwkomers alle mogelijke materiaal om snel Nederlands te leren.
Foto GDR Aan het Taalpunt vinden anderstalige nieuwkomers alle mogelijke materiaal om snel Nederlands te leren.
Voortaan beschikt de bibliotheek van Dendermonde over een Taalpunt. Daar vinden anderstalige nieuwkomers alle mogelijke materiaal om het Nederlands beter machtig te worden. Voor het Taalpunt is een speciaal meubel ontworpen, met een prominente plaats in de bibliotheek.

"Het aantal anderstaligen in de regio blijft elk jaar stijgen", zegt schepen Lien Verwaeren (CD&V). "Voor die nieuwkomers is een gebrek aan kennis van de Nederlandse taal vaak een belemmering om werk te vinden en hun leven hier uit te bouwen. Dat voelen wij ook in de bibliotheek. Daarom beslisten we met alle bibliotheken uit de regio, verbonden in De Leesdijk, om hier op in te zetten."


Resultaat is het Taalpunt dat in elke bibliotheek in de Dendermondse regio wordt uitgebouwd. "Een aangepaste dienstverlening voor anderstalige inwoners was er in het verleden niet", zegt Verwaeren. "De grammatica- en spellingboeken voor beginners staan tussen gespecialiseerde werken voor leraars. Informatieve boeken, vaak te moeilijk van taalgebruik, staan op honderd verschillende plaatsen. En Vlaams gesproken films zijn te vinden tussen alle andere films. Met het Taalpunt Nederlands staan nu alle materialen voor anderstaligen samen. Ze vinden er zowel taalcursussen als boeken over maatschappelijke oriëntatie, woordenboeken, films en makkelijk te lezen romans."

Meubel

Om dat allemaal uit te stallen, is een speciaal meubel ontworpen. Daar zorgde kunstenaar Dieter Meul uit Grembergen voor. "Inspiratie voor de vormgeving haalde ik uit het buitenaanzicht van de bibliotheek van Dendermonde", zegt hij. "Alles is op een eenvoudige en duidelijke manier ingedeeld. Zo kan ook wie nog weinig Nederlands kent, toch zijn weg vinden naar taal en inburgering, maar ook naar ontspanning en leesplezier."


Binnen de Leesdijk ontwikkelt elke bibliotheek nu een Taalpunt. Naast Dendermonde beschikken ook Buggenhout, Zele en Hamme al over een Taalpunt. In Lebbeke voorzien ze dat in het voorjaar van 2018. (DND)