Exclusief voor abonnees

Barbara Pas (Vlaams Belang): “Het cordon gaat ver. Toen mijn man stierf, heeft slechts handvol collega’s mij gecondoleerd”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer verkiest inhoud boven stoere quotes

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
In een wereld waarin de voorpagina’s beheerst worden door de stoere quotes van Donald Trump, Guy D’Haeseleer en Dries Van Langenhove, lijkt er voor een bedachtzame vrouw als Barbara Pas weinig plaats. Zonder mopjes over chocomousse staat ze op de eerste plaats van de Kamerlijst van het Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen. Hoe overleeft ze de mannenwereld die de politiek nog altijd is?

“Ik ben altijd al een vrouw in een mannenwereld geweest. Ik heb ingenieursstudies gedaan en daar lag de verhouding man-vrouw een beetje zoals in de politiek. Dat mag toch geen verschil maken of je nu man of vrouw bent? Als je erin geïnteresseerd bent en hopelijk ook de capaciteiten hebt om in de politiek te gaan, dan moet je dat maar doen. Wij bij Vlaams Belang zijn geen voorstander van betuttelende vrouwenquota, want dan krijg je vaak constructies van vrouwen die op 1 of 2 staan, maar dan uiteindelijk hun plaats overlaten aan een opvolger omdat ze niet geïnteresseerd zijn. Laat de mensen die geïnteresseerd zijn hun ding doen. Ik kan getuigen dat het in de praktijk een job is die heel veel weekendwerk en heel veel avondwerk vraagt. En als weduwe met twee kleine kinderen weet ik dat dat zeer moeilijk praktisch te organiseren is. Dus ik begrijp dat vrouwen vaak de prioriteit anders leggen.”

Is het probleem dat vrouwen in het algemeen minder in politiek geïnteresseerd zijn?

“Klopt, alle studies wijzen dat ook uit. Wij hopen dat te kenteren. Ik heb destijds lokaal nog folders uitgedeeld met alleen vrouwelijke kandidaten met zachtere thema’s om vrouwen aan te spreken. Politiek lijkt ver van uw bed, maar alles wat beslist wordt, heeft invloed op uw dagelijks leven. Vrouwen hebben daar minstens evenveel mee te maken als mannen.”

Vlaams Belang heeft het moeilijk om vrouwen aan te trekken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen konden in sommige gemeenten geen volledige lijsten ingediend worden omdat ze niet aan genoeg vrouwen geraakten. Is dat voor een stuk niet te wijten aan de standpunten van de partij?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Scholliers

  Ondertussen is de uitslag van de verkiezingen gekend. Sommige traditionele partijen werden herleid tot kleine meelopertjes. Winst voor Vl.B. en nog steeds worden zowat 800000 kiezers buiten spel gezet! De verliezers aan de macht. Rare wereld toch hier ten Lande. Het Vl.B. zal wel blijven stijgen. Goed zo!!!!

 • Jan Van Rompaey

  Dat is een dame met ballen. Ze zou bij het VB meer aan het woord moeten komen. Niemand van haar tegenstrevers is zo bekwaam.

 • marc van cauter

  Enorm respect voor die vrouw en stadsgenote, tenminste een iemand met klare kijk zonder poespas

 • Wim De Brauwer

  Veel respect voor mijn stadsgenote die veel dichter bij de werkende mens staat dan het gros van de.politici. Go Barbara go.

 • philippe dierickx

  Politiek en prive mag niet door elkaar worden gehaald. Maar de haat en uiteindelijk de jaloezie wegens de sterke opkomst van het VB destijds heeft de grenzen van schofterigheid en schande in dit land verlegd.