Avonturiers Jelle en Frank na 1.600km met handbike op bestemming

Avonturier Jelle Veyt uit Dendermonde en Frank van Linden zijn aangekomen op hun bestemming in het Zuid-Franse Carcasonne. Met de handbike legden de twee liefst 1.600 kilometer af. Een volgende fase in maart moet hen naar Lissabon brengen. Daar start Veyt een roeitocht richting Amerika.

Begin september vertrokken Jelle Veyt uit Dendermonde, die elk continent van de wereld op eigen krachten wil bereiken en daar de hoogste berg beklimmen, en Belgisch kampioen handbiking Frank Van Linden vanuit Oostende richting Zuid-Frankrijk. De twee leerden elkaar toevallig kennen en Van Linden, die wegens een zenuwziekte al jaren in een rolstoel zit, daagde avonturier Veyt uit. Van Oostende ging het, via een tussenstop in Dendermonde, naar Quillan, vlakbij Carcasonne.

De twee hebben zonet hun eindbestemming, aan de burcht van Carcasonne bereikt. Liefst 1.600 kilometer hebben ze in vier weken tijd met hun handbike achter de kiezen, van de Noordzee tot de Middellandse zee. "Het is echt een zotte tocht geweest", zegt Veyt. "Met een legendarische finish aan de burcht van Carcasonne. Gemiddeld legden we 65 kilometer per dag af. En dat is geen evidentie met een ligfiets. Voor Frank, wiens ziekte altijd maar erger wordt, was dit echt een moeilijke klus. Ook voor mezelf was het een grote uitdaging. Handbiken gaat vooral om kracht in de armen. Gelukkig heb ik die wel al getraind door veel te roeien."

De tocht is nog maar een eerste fase, want de twee willen eigenlijk tot Lissabon geraken. Het vervolg van de in totaal 2.4000 kilometer vatten ze normaal in maart volgend jaar aan. De reis kadert Veyt ook in zijn "Vayamundo 7 summits"-project. Eens in Lissabon aangekomen, wil hij immers van daar de Oceaan over roeien tot in Miami in Amerika. Ook op dat continent wil hij de hoogste berg beklimmen.

"De oversteek plan ik eind 2019, begin 2020 in de winterperiode", zegt hij. "Maar tussendoor werk ik in oktober eerst nog het project in Indonesië af. Daar roei ik de laatste kilometers richting Papua om vervolgens de bijna 5.000 meter hoge Carstensz Piramide in Indonesië te beklimmen. Dat avontuur moest ik maanden geleden onderbreken omdat ik ziek geworden was. Ik ben er nu echter weer helemaal klaar voor."

Jelle Veyt volgen kan via www.jelleveyt.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.