Actiecomité klaagt verloedering Briel aan

Op plaatsen waar woningen gesloopt zijn of leeg staan, groeit het onkruid.
RV Op plaatsen waar woningen gesloopt zijn of leeg staan, groeit het onkruid.
Het actiecomité Werkgroep Briel klaagt de verloedering van de Briel in Baasrode aan. Op plaatsen waar ondertussen huizen gesloopt zijn, tiert het onkruid welig. "Dit heet bewust verloedering stichten en is het zoveelste drukkingsmiddel om mensen weg te jagen", klinkt het kwaad.

Provincie Oost-Vlaanderen, De Vlaamse Waterweg en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM hebben plannen om de Briel in Baasrode om te vormen tot een watergebonden industrieterrein met laad- en loskades. Dat gaat gepaard met tal van onteigeningen van huizen in de wijk. Hoewel er nog altijd geen goedgekeurd Ruimtelijk Uitvoeringsplan is, koopt De Vlaamse Waterweg wel al stelselmatig woningen op en laat die afbreken. "We doen dit om leegstand en verder verval van de huizen te vermijden", klinkt het.

De Werkgroep Briel spreekt echter over een 'echt drama'. "Het plan om de Briel om te vormen tot watergebonden industrieterrein is sowieso al totaal onzinnig door de mobiliteitsproblematiek", zegt Jan Van Steen van het actiecomité. "Maar ondertussen worden de bewoners wel bang gemaakt met aangetekende brieven en infovergaderingen om hun huizen te verkopen. De projectplanners mogen dan beweren dat ze die gekochte huizen afbreken om verloedering tegen te gaan, het huidige zicht in de straat bewijst het tegendeel."

Net waar gebouwen zijn afgebroken, is de verloedering het ergst. In het straatbeeld zijn door de slopingswerken kris kras lege plekken ontstaan. Op die braakliggende plaatsen groeit het onkruid onophoudelijk. "En maar roepen dat het project ontwikkeld wordt met veel aandacht voor de leefbaarheid van de omwonenden", zegt Van Steen. "Wie hier rondkijkt, weet beter. Net het omgekeerde is bereikt. En dat voor een project dat kant noch wal raakt en zelfs nog niet eens is goedgekeurd."

Door het kris kras huizen afbreken is het straatbeeld in de Briel totaal kapot.
RV Door het kris kras huizen afbreken is het straatbeeld in de Briel totaal kapot.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.