Achttien maanden cel na brand in toiletten station

Keony V.R. uit Willebroek is gisteren door de Dendermondse rechter veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. De jongeman stond terecht wegens brandstichting in het station van Dendermonde in de vroege ochtend van 9 februari 2016. De onderstationschef van het station merkte toen vuur op in het herentoilet. Hij waarschuwde meteen de brandweer en die kreeg de brand snel onder controle. Toch was de schade aan de toiletten aanzienlijk.


De politie keek de camerabeelden van het station na en zag drie mannen op het uur van de brand weglopen. Eén van hen bleek V.R. te zijn. Hij is geen onbekende voor het gerecht. Hij werd opgepakt en is nu veroordeeld. De rechter oordeelde dat hij schuldig is aan poging tot brandstichting. V.R. stak toiletpapier aan in de vuilnisemmer van het herentoilet, met het risico dat de brand zou overslaan op andere delen van het gebouw.


Aanvankelijk bekende de jongeman dat hij "uit boosheid" brand had gesticht. Tijdens zijn proces ontkende hij echter plots zijn betrokkenheid. "Het was een minderjarige vriend die in het toilet aan het roken was en zijn sigaret in de emmer gooide, die de brand veroorzaakte", beweerde V.R. "Ik nam de schuld op mij omdat mijn vriend anders terug naar een instelling zou moeten." De rechter geloofde dat niet. Die legde ook voorwaarden op. Zo moet V.R. een psychiatrische behandeling volgen. (DND)