600.000 herbruikbare bekers voor Ros Beiaardommegang

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt vond een test plaats rond herbruikbare bekers en de inzameling ervan. Met succes.
Geert De Rycke Tijdens de nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt vond een test plaats rond herbruikbare bekers en de inzameling ervan. Met succes.
600.000. Zoveel herbruikbare bekers moeten er zijn voor de Ros Beiaardommegang op 24 mei 2020. Vanaf dit jaar is drank in wegwerpbekers bij publieke evenementen immers verboden. Het Dendermondse stadsbestuur zoekt naar de beste oplossing. Een testfase tijdens de nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt bleek alvast wel positief: de herbruikbare bekers daar werden mooi terug ingezameld.

“De nieuwe regelgeving is een heel complex verhaal, maar we zijn wel vol goede wil om hier het beste van te maken”. Dat zei schepen van Evenementen Dieter Mannaert (CD&V) tijdens de jongste gemeenteraad. Oppositieraadslid Iris Uyttersprot (Groen) wilde daar weten hoe de stad het verbod op bekers voor eenmalig gebruik zou aanpakken. “Want herbruikbare bekers hebben een betere milieuscore en zorgen voor minder zwerfvuil”, zegt ze. Ook sp.a-raadslid Gwen Brabants wilde weten welke maatregelen het stadsbestuur zal nemen rond de nieuwe wetgeving rond herbruikbare bekers op publieke evenementen.

Volgens schepen Mannaert is Dendermonde volop bezig met het gegeven van herbruikbare bekers. “We willen in de toekomst zeker en vast werken met zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal bij de catering”, zegt hij. “Ook verenigingen zullen sensibiliseren in die richting. Het is wel een feit dat dit allemaal niet zo simpel is. Er moeten erg veel herbruikbare bekers beschikbaar zijn om dit vlot te laten verlopen.”

600.000 bekers

Voor de Ros Beiaardommegang in mei 2020 bijvoorbeeld zou Dendermonde liefst 5 à 600.000 herbruikbare bekers nodig hebben. “Een gigantisch aantal en dito investering”, zegt Mannaert. “Daarom zijn we nu al aan het testen welk type bekers best geschikt is. En dan moeten we ook de kostprijs nog bekijken. We zijn ook vragende partij dat afvalintercommunale Verko ondersteuning biedt voor dit project.”

Een testcase tijdens de recente nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt verliep alleszins wel positief. Bezoekers dronken er uit herbruikbare bekers, die ze vervolgens in een apart eiland konden droppen na gebruik. “Er waren diverse soorten bekers in de omloop en van enkele weten we nu al dat ze bijvoorbeeld niet zo geschikt zijn voor bier, omdat er dan geen schuim blijft opstaan”, zegt Mannaert. “Feit is dat na het evenement de Grote Markt er veel properder bij lag dan anders. Bovendien werden alle bekers netjes weer ingezameld, wat een succes is.”