37,5 procent minder doden op Oost-Vlaamse wegen

Nooit eerder vielen op de Oost-Vlaamse wegen zo weinig verkeersdoden. Ook het aantal ongevallen met gewonden daalde in 2017.

De cijfers van de verkeersbarometer van het VIAS institute geven aan dat de Oost-Vlaamse wegen nooit veiliger waren dan dit jaar. Het rapport vergelijkt het aantal verkeersdoden in de eerste negen maanden van 2017 met de cijfers van dezelfde periode in voorgaande jaren. Dit jaar vielen er dertig doden op de Oost-Vlaamse wegen. Dat zijn er achttien minder dan in 2016 of een daling met 37,5%. Bij de slachtoffers waren drie fietsers en zes voetgangers. Wat opvalt, is het dodental bij ongevallen met wagens: waar in 2016 nog 23 slachtoffers vielen, zijn dat er dit jaar 8, of 65 procent minder. Met de daling van het aantal verkeersdoden volgt onze provincie de nationale trend. Enkel in de provincie Antwerpen steeg het aantal slachtoffers.

Weeknachten

Er gebeuren ook steeds minder verkeersongevallen met gewonden. Vorig jaar stelde de politie in Oost-Vlaanderen 4.859 dergelijke ongevallen vast. In 2017 zijn dat er nog 4.681, of een daling van 178. Opvallend is dat de verkeersveiligheid ook tijdens de weekends verbetert. Enkel tijdens weeknachten stijgt het aantal ongevallen met gewonden. (OSG)