340.000 euro om koning auto te laten staan

ZIEKENHUIS SINT-BLASIUS INVESTEERT IN DUURZAAM WOON-WERKVERKEER

De fietsenstalling in Sint-Blasius zal nog worden uitgebreid.
Foto Geert De Rycke De fietsenstalling in Sint-Blasius zal nog worden uitgebreid.
Dendermonds Ziekenhuis Sint-Blasius investeert in duurzaam woon-werkverkeer. Liefst 340.000 euro wordt ingezet om meer personeelsleden met de fiets naar het werk te krijgen. Er komen onder andere een grotere ondergrondse fietsenparking, meer oplaadpunten voor elektrische fietsen, nieuwe douches en veertig bedrijfsfietsen.

396.683,92 euro trekt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts uit als steun voor Oost-Vlaamse bedrijven die investeren in duurzaam woon-werkverkeer. Met die financiële duw in de rug kunnen bedrijven werknemers stimuleren meer gebruik te maken van de fiets. Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius van Dendermonde kan rekenen op 97.275,27 euro uit dat Pendelfonds. "Voor elke euro die we daarvan krijgen, investeren we zelf ook nog eens 2,5 euro", zegt directeur Karen Pieters.

Tandje bijsteken

Het Dendermondse ziekenhuis doet dat niet voor niets. "We stimuleren ons personeel al langer om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen", zegt Pieters. "Maar een Mobiliteitsstudie van de overheid wees uit dat er nog meer potentieel is om mensen hiervan te overtuigen. Net daarom steken we nu een tandje bij en dienden we een subsidieaanvraag in. We vinden inzetten op duurzaam woon-werkverkeer zo belangrijk omdat we nu eenmaal een regionale werkgever zijn. Personeelsleden wonen niet zo heel ver van het ziekenhuis en kunnen perfect met de fiets komen."


Het ziekenhuis wil inzetten op extra faciliteiten die het personeelsleden moeten makkelijker maken om met de fiets te komen. Daar hoort een gevoelige uitbreiding van de huidige ondergrondse fietsenparking bij.


"Er komen ook meer oplaadpunten voor elektrische fietsen", klinkt het. "We laten ook de douches vernieuwen, voor fietsers die zich bij aankomst op het werk even willen verfrissen."

Fietspool

Sint-Blasius zal ook zorgen voor allerlei fietsattributen zoals helmen, sloten, regenjas en dergelijke om aan fietsers ter beschikking te stellen. Het ziekenhuis koopt ook zelf veertig bedrijfsfietsen aan. "Die zullen dienen voor dienstverplaatsingen tijdens de werkuren", zegt Pieters.


"Maar wie wil, zal ze ook voor woon-werkverkeer kunnen benutten. Twintig exemplaren van de veertig worden elektrische fietsen." Voorts denkt Sint-Blasius aan het aansluiten bij een auto- en fietspool-abonnement en verschillende beloningsmomenten tijdens het jaar.


Het Dendermondse ziekenhuis hoopt dat hiermee het aandeel duurzaam woon-werkverkeer in de toekomst blijft groeien. De cijfers naar aanleiding van het al eerder bestaande eco-beleid tonen een positieve tendens. Terwijl in 2014 nog 83 procent van het personeel met de auto naar het werk kwam, daalde dat aandeel dit jaar tot 81,3 procent. Het gebruik van duurzame vervoersmiddelen steeg van 16,9 naar 18,7 procent. Wat alleen de fiets betreft, steeg het gebruik daarvan met meer dan twee procent, van 14,5 naar 16,9 procent.


"We hopen én verwachten dat de cijfers nog significant zullen verbeteren, dankzij de extra inspanningen die we nu leveren", klinkt het.