2.700 deelnemers op stratenloop

DWARS DOOR DENDERMONDE VIERT VIJFDE VERJAARDAG MET TOPEDITIE

Foto Goossens
Dwars Door Dendermonde was weer een schot in de roos. De stratenloop lokte 2.700 deelnemers naar het stadscentrum. Ook heel wat supporters en toeschouwers tekenden present. En dat was goed voor flink wat sfeer. "Fantastisch, en al zeker nu we een jubileumeditie vieren", klinkt het bij de organisatoren.

Dwars Door Dendermonde moest aanvankelijk een kleinschalig gebeuren worden om het 175-jarige bestaan van het Heilige-Maagdcollege van Dendermonde in de verf te zetten. Maar van meet af aan werd de stratenloop een topevenement. Hemaco kreeg steun van het stadsbestuur en organisator van sportevents Galazo. En sindsdien groeide het evenement gestaag verder.

Reputatie

Dat bleek ook gisteren. Niet minder dan 2.700 deelnemers waren van de partij. "Gezien de matige weersomstandigheden is dat een prachtig resultaat", zegt Marc Tackaert, één van de stuwende krachten achter Dwars Door Dendermonde. "We hebben ondertussen zo'n reputatie verworven dat mond-aan-mondreclame goed zijn werk doet. Dat resulteert telkens in een massa deelnemers. Zowel voor de Kidsrun, als voor de stratenlopen van 2,5 kilometer, 5 en 10 kilometer."


Voor het succes van de stratenloop hoeft Tackaert niet ver te zoeken. "We bieden de sportievelingen een uniek decor aan in de stad", zegt hij. "We hebben het charmante van ons historische stadscentrum, maar even verderop is er het groen van de natuur en de Schelde en de Dender. Het is een gevarieerd loopparcours en daar genieten velen van."


En er is de goede accommodatie. "In het Heilige- Maagdcollege beschikken de lopers over kleedruimte, een bewaakte vestiaire, douches en zelfs een zwembad om te genieten van een sportieve zondag", zegt Tackaert. "Op de speelplaats van de school is er bovendien animatie om na te genieten met een hapje en een drankje. Daardoor zat de sfeer er ook na de loopwedstrijden nog lang in. Omdat we ondertussen aan de vijfde editie toe zijn is het team medewerkers ook goed ingelopen. We bouwden de voorbije jaren heel wat ervaring en knowhow op om een groot gebeuren als dit in goede banen te leiden. En dat werpt zijn vruchten af."


Hoogtepunt was de tien kilometer. Honderden atleten stonden te drummen aan de start. Ook een pak supporters en toeschouwers daagde op, wat voor veel ambiance zorgde aan zowel de start in de Kerkstraat als de aankomstlijn op de Grote Markt. "Leuk is dat sportieveling hier met diverse ingesteldheden aan meedoen", zegt Tackaert. "Voor de ene is de prestatie en een mooie tijd neerzetten belangrijk. Maar voor de andere is het dan weer de bedoeling om de uitdaging aan te gaan en voor zichzelf te bewijzen dat ze dit parcours helemaal kunnen afwerken. Wij verwelkomen ze allemaal met open armen en kijken uit naar de editie volgend jaar."