120 soorten whisky op folkfestival

M'EIRE MOROUGH IS DIT JAAR AAN 14E EDITIE TOE

Aan de Kalendijk zijn de voorbereidingen voor het festival al gestart.
Foto Geert De Rycke Aan de Kalendijk zijn de voorbereidingen voor het festival al gestart.
M'Eire Morough gaat dit jaar opnieuw door op vrijdag 28 en zaterdag 29 juli en met ronkende namen zoals Marijn Devalck en Pieter Embrechts belooft het een echte topeditie te worden. "We zullen dit jaar ook een pak meer whisky kunnen schenken dan vorig jaar, iets wat natuurlijk welkom is op een schots folkfestival", aldus organisator Stijn Moonen.

Het festival is ondertussen al aan de 14e editie bezig en denkt nog lang niet aan stoppen. Gedurende twee dagen wordt de Kalendijk aan het zwembad Olympos ingepalmd door vrolijke muziek en heel wat activiteiten. "Nieuw dit jaar is dat we over een pak meer whisky kunnen beschikken dan vorig jaar. Terwijl we vorig jaar nog maar zes soorten whisky konden schenken zijn er dat dit jaar maar liefst 120 verschillende soorten", aldus een tevreden organisator Stijn Moonen. De vorige jaren maakte de organisatie altijd zelf een selectie van de drank. "Dit jaar hebben we een afspraak met groothandelaar 'The Whisky House' kunnen regelen en komen ze zelf naar hier met een hele boel meer flessen. De uitleg zal dus ook professioneler zijn en het aanbod veel uitgebreider, wat ten goede komt aan ons festival", klinkt het.

Voorbereiding gestart

Naast de vele soorten whisky zijn er natuurlijk ook de vele optredens tijdens het festival. Op vrijdag staan Marijn Devalck en Pieter Embrechts op het podium. Devalck, acteur in onder meer FC De Kampioenen, is in de eerste plaats een rasechte zanger en brengt nummers uit de Vlaamse en Nederlandse kleinkunst. Hij doet dit onder de naam 'Hier zingt men Nederlands'. "Pieter Embrechts komt dan weer langs om zijn cd 'Onderwoud' voor te stellen aan het publiek", klinkt het. Op zaterdag ontvangt het festival naar goede gewoonte een vijftal folkgroepen met de nodige aandacht voor de Schotse en Ierse tradities. "We hebben ook voor een echte roofvogelshow gezorgd op het terrein", aldus Moonen.


Aan de Kalendijk zijn gisteren ook de voorbereidingen al volop gestart. "We hebben er zin in en kijken er enorm hard naar uit. We hebben natuurlijk nog wel wat werk maar alles zal tijdig klaar zijn en er zijn meer dan genoeg vrijwilligers die ons helpen. Hopelijk zit het weer ook mee", besluit de organisator. Het festival op vrijdag kost 25 euro. Zaterdag is de toegang voor iedereen gratis. Volgend jaar viert het festival ook zijn 15e verjaardag. "We plannen een grootse editie volgend jaar, maar eerst gaan we ons ten volle focussen op deze editie", klinkt het.