"Wij zijn blij met circulatieplan"

VOORSTANDERS VOEREN ACTIE MET FIETSTOCHT

Fietsers aan de start van de tocht aan de kerk in Sint-Gillis.
Geert De Rycke Fietsers aan de start van de tocht aan de kerk in Sint-Gillis.
Het circulatieplan in Sint-Gillis-Dendermonde stond ook het voorbije weekend in het middelpunt van de belangstelling. Een bewoonster heeft een fietstocht georganiseerd om de positieve punten van het plan aan te halen. "Het is hoog tijd om aan te tonen dat wij wel tevreden zijn met het plan en dat er niets moet veranderen", verduidelijkt Tineke Wauters.

Tineke Wauters woont in de Otterstraat in Sint-Gillis-Dendermonde en heeft sinds de start van het circulatieplan alleen maar positieve dingen gezien. Om die extra in de verf te zetten, is ze zondagochtend samen met een vijftig bezorgde ouders door de straten gefietst. De actie kreeg de steun van de Fietsersbond van Dendermonde. Tineke wilde de vele goede effecten van het plan onder de aandacht brengen. "Ik heb de situatie de afgelopen maanden sterk in de gaten gehouden, en ik zie gewoon een enorme stijging van de veiligheid dankzij de invoering van de eenrichtingsstraten", vertelt Tineke.

Ook bakfietsen en versierde tweewielers waren van de partij.
Geert De Rycke Ook bakfietsen en versierde tweewielers waren van de partij.

Minder auto's

Dendermonde, en bij uitbreiding ook Sint-Gillis-Dendermonde, is op het vlak van verkeer één van de onveiligste steden in heel Oost-Vlaanderen. Met bijna 13.000 inwoners is er in Sint-Gillis ook veel verkeer, dat op zijn beurt veel onveiligheid veroorzaakt aan de schoolomgeving. "Doordat nu een pak straten enkelrichting zijn geworden, is de verkeersveiligheid gigantisch gestegen, en dat is toch wel een heel belangrijk punt voor ons. Er rijden veel minder auto's door de kleine straten en dat kunnen wij alleen maar toejuichen."

Definitieve invoering

Heel wat fietsers volgden het voorbeeld van Tineke en de Fietsersbond. "De bedoeling van deze fietstocht is de huidige maatregelen te steunen. Wij hopen dat ze na de proefperiode een definitief karakter krijgen", besluit Tineke Wauters.

Kleine aanpassingen

Ook de handelsvereniging 'Verkén Sint-Gillis' spreekt zich uit over het circulatieplan. Eerder trokken enkele handelaars aan de alarmbel omdat hun omzet drastisch was gedaald, maar de handelskern spreekt nu toch van een gematigd positief plan. "Het plan bevat zeker een aantal goede ingrepen die de verkeersveiligheid verhogen, en dat juichen wij ook toe", klinkt het bij het bestuur van 'Verkén Sint-Gillis'. "Daarnaast hopen wij toch dat het stadsbestuur enkele kleine aanpassingen doet. Vijf minuten politieke moed om enkele ingrepen door te voeren, zodat er weer een mooie mix ontstaat van werk, wonen, ondernemen en veilig verkeer in onze deelgemeente. Wij hopen dat we hiervoor samen kunnen zitten met het stadsbestuur."


De besluiten van 'Verkén' zijn ook overgebracht aan schepen van Mobiliteit Niels Tas (sp.a) en aan schepen van Economie Dirk Abbeloos (CD&V).