't Kraaiennest weer in het droog

GEMEENTESCHOOL HEEFT NIEUW DAK VAN 670.000 EURO

Schepen van Openbare Gebouwen Leen Dierick en schepen van Onderwijs Martine Van Hauwermeiren.
Geert De Rycke Schepen van Openbare Gebouwen Leen Dierick en schepen van Onderwijs Martine Van Hauwermeiren.
Gemeenteschool 't Kraaiennest van Grembergen zit weer 'in het droog'. Het dak boven de sporthal, refter en enkele klaslokalen werd volledig vernieuwd. De dakwerken kostten liefst 670.000 euro. Later volgt nog de dakrenovatie van de andere helft van het schoolgebouw.

De gemeentelijke basisschool 't Kraaienenst aan de Rootjensweg in Grembergen is ondertussen al meer dan dertig jaar oud. Geen wonder dus dat een opknapbeurt dringend vereist was. Vooral het dak bleek er slecht aan toe. Op diverse plaatsen, onder andere boven de sporthal en de eetzaal van de school, waren er lekken. De werken waren zo dringend nodig, dat de stad besliste om zelfs niet te wachten op subsidie van de hogere overheid. Dat betekent dat het de kostprijs van het vernieuwingsproject volledig uit eigen zak betaalt.

Gigantische klus

"Liefst 670.000 euro hebben we nu voor de eerste fase opgehoest", zegt schepen van Openbare Gebouwen Leen Dierick (CD&V). "Daarmee zit de rechtse helft van de school compleet onder een nieuw dak. Dat de prijs zo erg oploopt, heeft alles te maken met de gigantische klus die deze dakrenovatie is. Door de complexe bouwstructuur van het schoolgebouw, kon er niet zomaar vernieuwd worden. De hele dakstructuur moest ontmanteld worden en vervolgens volledig vervangen. En waar glazen gevelelementen aan het dak raakten, werden die mee vernieuwd."


Ondertussen is het dak boven de sportzaal, de refter, kleuterrefter, het lokaal Zedenleer en twee klaslokalen helemaal nieuw. Er werd meteen ook in betere isolatie voorzien. "Zo zit de school niet alleen droog, maar zal ook het energieverbruik een flink stuk zakken, met een goedkopere energiefactuur tot gevolg", zegt schepen Dierick. "Waar ramen vervangen werden, kregen die overigens ook zonnewerende beglazing."

Behelpen

Voor de leerlingen en leerkrachten van 't Kraaiennest was het de voorbije maanden wat behelpen. Tijdens de werken werden twee tijdelijke lokalen ingericht op het grasplein voor de schoolingang. Later volgt nog een tweede fase. Daarna is de dakrenovatie van alle klaslokalen en de overdekte speelplaats aan de linkse zijde van de schoolingang aan de beurt. "Omdat we alles zelf betalen, was het niet mogelijk dit nu al mee te nemen", zegt Dierick. "We hebben hiervoor wel een subsidieaanvraag ingediend bij Agion. Maar als blijkt dat we toch te lang op die toekenning moeten wachten, dan zal de stad ook fase twee zelf bekostigen."


Schepen van Onderwijs Martine Van Hauwermeiren (CD&V) reageert tevreden. "Dit was een serieuze investering, maar ze was het waard", zegt zij. "Als ik kijk naar omliggende gemeenten is Dendermonde één van de weinigen die zo stevig investeert in haar scholen. Daar mogen we best trots op zijn."