"Steeds meer mensen dénken tweedehands"

TROC.COM VIERT VIJFTIENJARIG BESTAAN MET VINTAGE-FESTIVAL

Zaakvoerder Jeroen Van Bogaert tussen de oude spullen van Troc.com.
Copyright : Geert De Rycke Zaakvoerder Jeroen Van Bogaert tussen de oude spullen van Troc.com.
Een "vintage-festival" met retro spullen, een verrassingsoptreden en live muziek. Daarmee bouwt Troc.com een feestweekend uit om de vijftiende verjaardag te vieren. En er is wel degelijk reden tot feesten, want retro en tweedehands zitten stevig in de markt. "Steeds meer mensen denken tweedehands en dat brengt meer volk op de vloer", stellen ze in Dendermonde vast.

Het is druk in de winkel van Troc.com Dendermonde, aan de Heirbaan in Sint-Gillis. Niet alleen omdat constant bezoekers en kopers in en uit lopen, ook omdat zaakvoerders Jeroen Van Bogaert en Nils De Geest in de weer zijn om het komende feestweekend voor te bereiden.


"Onze vijftiende verjaardag, die willen we niet zomaar laten voorbijgaan", zegt Van Bogaert. "De voorbije weken hebben we stelselmatig typische retrospullen wat opzij gehouden. Daar bouwen we zaterdag een vintage-festival mee op. We stallen dan een groot aanbod aan meubelen, decoratie-artikelen en andere spullen uit de fifties tot de nineties uit."


De voorbije vijftien jaar zag Troc.com Dendermonde alleszins duizenden bezoekers en kopers van tweedehands de revue passeren. De tweedehandsmarkt heeft duidelijk de wind in de zeilen. Uit een onderzoek van Troc.com blijkt dat bijna vier op tien Vlamingen in een jaar tijd iets tweedehands kocht.


"En de goedkopere prijs is lang niet de belangrijkste reden", zegt De Geest. "De meesten vinden het gewoon leuk om te snuisteren tussen tweedehandsspullen, vaak omdat ze iets origineel kunnen vinden dat nieuw niet meer verkrijgbaar is. De positieve invloed op het milieu speelt ook een rol."

Een tv in een kast.
Copyright : Geert De Rycke Een tv in een kast.

Verkoop stijgt

Bij Troc.com Dendermonde zagen ze de verkoop met tien procent stijgen ten opzichte van twee jaar geleden. "En ten opzichte van vijf jaar geleden is de verkoop zelfs bijna verdubbeld", zegt De Geest. "We hebben niet alleen een stijgend aantal bezoekers, en een steeds jonger publiek, maar goederen wisselen ook steeds meer van eigenaar. Er werden in al die jaren al heel wat buitenkansjes te koop aangeboden. Zo werd er ooit een ets van James Ensor verkocht voor 1.000 euro. Ook vandaag kan je hier originele en unieke stukken vinden tegen betaalbare prijzen."


Populairst in aankoop zijn boeken, kleding en decoratie. "Vooral retro en vintage zijn momenteel razend geliefd. Daar spelen we met ons Vintage-festival van komend weekend op in", zegt Van Bogaert. "Wat pakweg tien jaar geleden nog aan diggelen geslagen werd toen het niet meer kon dienen, brengt nu geld op. Echt antiek lijkt dan weer compleet uit de mode. Maar spullen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, die wil iedereen. Vinylplaten, dat is ook big business geworden."

Een oude filmprojector.
Copyright : Geert De Rycke Een oude filmprojector.

Schatkamer

"Ze noemen Troc.com niet voor niets de grootste schatkamer van België", klinkt het. "Nergens vind je zo'n breed gamma tweedehandsartikelen, stuk voor stuk in perfecte staat. Ook voor de verkopers is het gemakkelijk. Zij leveren gewoon hun spullen af en wij doen te rest. We zien mensen ook steeds meer tweedehandsgoederen binnen brengen. Het aanbod is de jongste tijd sterk gestegen. Daarom selecteren we steeds vaker, vooral op kwaliteit. Na één maand is 75 procent van de binnen gebrachte goederen verkocht."

Twee decoratieve vaasjes.
Copyright : Geert De Rycke Twee decoratieve vaasjes.

Verzameling

De tweedehandshype maakt dat de Dendermondse Troc.com-winkel eigenlijk nooit leeg is. "Met echte overrompelingen op zaterdag", zegt De Geest. "Dat gaat van mensen die echt bewust naar iets op zoek zijn tot anderen die gewoon komen rondsnuisteren in de hoop iets uniek te vinden. Die zijn op schattenjacht. Anderen zijn op zoek om één of andere verzameling uit te breiden."


Voor de vijftiende verjaardag van Troc.com vindt een feestweekend plaats, het "Troc 'n Roll & Vintagefestival". Op vrijdag 3 februari organiseert de tweedehandswinkel een Troc 'n Roll Night met receptie vanaf 20 uur en een akoestisch verrassingsoptreden met een topartiest van eigen bodem.

Twee 'asbakken'.
Copyright : Geert De Rycke Twee 'asbakken'.

Barber shop

Op zaterdag 4 februari wordt Troc.com in een vintagejasje gestoken. Naast een groot aanbod aan meubels en spullen uit de fifties tot de nineties, vinden ook retro-activiteiten plaats die bezoekers het verleden laten herbeleven.


Wie wil kan baard en snor laten verzorgen in de barber shop & saloon Bien Soigné, een tattoo-artiest zorgt voor demonstraties, er zijn demosessies lindy hop, een swingende koppeldans uit het New York van de jaren '20 en DJ Stomping'stoff neemt met zijn plaatjes iedereen mee voor "a trip down memory lane".


Iedereen is welkom in troc.com, Heirbaarn 259 in Sint-gillis-Dendermonde. Info: 052/37.61.63 of via dendermonde@troc.com.