'Stad in As' eert oorlogsslachtoffers

KAARTEN VOOR TOTAALSPEKTAKEL OP GROTE MARKT BIJNA UITVERKOCHT

Tijdens het spektakel 'Stad in As' worden de oorlogsslachtoffers herdacht.
Foto Goossens Tijdens het spektakel 'Stad in As' worden de oorlogsslachtoffers herdacht.
Dendermonde werd op 4 september 1914 platgebrand door de Duitsers. Om de slachtoffers van toen te eren, vinden er een heel weekend herdenkingen plaats. Hoogtepunt van het weekend moet het totaalspektakel 'Stad in As' op de Grote Markt worden.

De voorbereidingen en repetities voor het totaalspektakel 'Stad in As' zijn al bijna een jaar bezig. "Het begon met audities voor alle Dendermondenaars die mee wilden werken aan deze productie. We gingen op zoek naar acteurs, zangers, muzikanten en dansers", zegt eventmanager Tom Vermeylen. "Ettelijke tientallen Dendermondenaren werken mee aan deze opvoering. Dit toont aan dat de herinnering aan het oorlogsgebeuren leeft."


In totaal werken meer dan driehonderd enthousiaste Dendermondenaren mee aan 'Stad in As'. Stijn Kolacny van het bekende meisjeskoor Scala leidt alles in goede banen. Muziek werd speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd door Yannick De Pauw. Scenario en regie zijn in handen van Jan Geers. Ingrid Coppieters, van de Dendermondse dansgroep ShaMoDo It, staat in voor de uitgewerkte choreografieën. "Nog enkele repetities en we zijn er helemaal klaar voor. Iedereen staat te popelen om dit voor het grote publiek te brengen", zegt ze.

Volkse vertelling

'Stad in As' geeft een inkijk in het drama dat de oorlog veroorzaakte in Dendermonde. "We hebben gekozen voor een volkse vertelling die tegelijk ook een aanklacht is tegen de oorlog en de terreur die daaruit voortkomt", zegt Kolacny. "In 1914, in een doodgewone straat in Dendermonde, weten de bewoners nog niet wat hen te wachten staat. Het leven gaat zijn gang, maar er hangt spanning in de lucht. De oorlog dreigt en al snel is niets meer wat het was. De vertelling van dit verhaal zal een beklijvende avond worden op de Dendermondse Grote Markt."


Naast dans, muziek en theater zijn er ook heel wat extra's voorzien. Tijdens en na het publieksspektakel zijn er bijvoorbeeld lichtprojecties op het stadhuis. Via videoprojecties wordt het decor voor het spektakel gecreëerd.

Bijna uitverkocht

De interesse voor de productie is alvast erg groot. De voorstellingen op donderdag 4 en vrijdag 5 september zijn zo goed als helemaal uitverkocht. Naast 'Stad in As' vinden een heel weekend lang nog andere herdenkingen plaats. Zo is er een ceremonie aan het monument op het Heldenplein op zaterdag 6 september om 18 uur. Om 20.15 uur wordt een historische introfilm over de Dendermonde getoond op de Grote Markt. Scala en Kolacny Brothers geven diezelfde dag een herdenkingsconcert om 20.45 uur.