"Parcourswijziging voor vlotte stadsloop"

De organisatoren van 'Dwars door Dendermonde', waaronder Marc Tackaert (vierde rechts).
GMD De organisatoren van 'Dwars door Dendermonde', waaronder Marc Tackaert (vierde rechts).
De Ros Beiaardstad maakt zich opnieuw op voor 'Dwars door Dendermonde'. De stratenloop is intussen aan de zesde editie toe, maar het evenement blijft nog altijd aan populariteit winnen. De organisatie past de route wel aan, zodat lopers vlot het parcours kunnen afwerken.

Na vijf edities is de stratenloop 'Dwars door Dendermonde' een begrip in de regio. Het evenement werd in het leven geroepen voor de 175ste verjaardag van het Heilige-Maagdcollege. Aanvankelijk werd de loop vrij kleinschalig opgevat. "Maar we werden toen zelf overrompeld door het succes. Ons initiatief was onmiddellijk een schot in de roos", zegt Marc Tackaert, een van de organisatoren. "Na een succesvolle eerste editie was het dan ook niet moeilijk om te beslissen dat we dit zouden blijven organiseren", zegt Marc Tackaert.

Toenemende interesse

Intussen is de stratenloop aan zijn zesde editie toe. De organisatoren zijn voor nieuwjaar al gestart met de voorbereidingen. "Dit evenement blijft jaar na jaar groeien en ook de interesse van de deelnemers blijft maar stijgen", zegt Tackaert. "Daarom willen we ons zo goed mogelijk voorbereiden. We moeten de grote toestroom van deelnemers aankunnen en dus moeten we ook daarin groeien. Zo sturen we deze editie het systeem van inschrijvingen ter plaatse bij. Inschrijven ter plaatse kan nu in de ruimere feestzaal van Hemaco. Op die manier zal het inschrijven op piekmomenten vlotter kunnen verlopen."


Ook de route die de lopers afleggen is aangepast. "Op die manier willen we van trechtersituaties, waarbij alles opstopt, verleden tijd maken", zegt Tackaert. "Maar de afwisselingen tussen de natuur en het oude stadsgedeelte blijven natuurlijk wel behouden. Die afwisseling is eigen aan het hele gebeuren. Het is immers net dat wat Dwars Door Dendermonde zo uniek maakt en wat een enorme troef is om deelnemers te lokken. Het parcours is bijzonder aantrekkelijk door die variatie", aldus Marc Tackaert.


Om alles in goede banen te leiden, werkt de organisatoren overigens opnieuw samen met het stadsbestuur van Dendermonde en sportorganisatie Golazo. "De stadsdiensten zullen er, als naar gewoonte, alles aan doen om de binnenstad veilig en verkeersvrij te maken", klinkt het. "De politie staat, samen met andere diensten, in voor de veiligheid. En Golazo ondersteunt ons met zijn kennis en zet mee de lijnen uit en geeft professionele ondersteuning. De school voorziet dan weer vestiaire, bevoorrading, kleedkamers, zwembad en randanimatie voor de deelnemers."

Aankomst Grote Markt

Dwars Door Dendermonde vindt dit jaar plaats op zondag 22 maart. Er zijn parcours van 1, 2,5, 5 en 10 kilometer uitgestippeld, allemaal met start in de Kerkstraat en aankomst op de Grote Markt. Inschrijven kan de dag zelf nog vanaf 11 uur. De Kids Run begint om 13.30 uur, gevolgd met de start voor de 2,5 kilometer om 13.45 uur. De loop van 5 kilometer vertrekt om 14 uur en die van 10 kilometer om 15 uur. Online inschrijven kan via www.argentarunningtour.be.