"Onze straat? Een paar kiezelstenen..."

BUURTBEWONERS HEKELEN SLECHTE EN ONTBREKENDE INFRASTRUCTUUR

De ontevreden bewoners van de Merelstraat: de kiezelsteentjes kunnen geen putten voorkomen.
Copyright : Geert De Rycke De ontevreden bewoners van de Merelstraat: de kiezelsteentjes kunnen geen putten voorkomen.
De bewoners van de Merelstraat in Sint-Gillis-Dendermonde willen een deftige straat. Nu bestaat die enkel uit kiezelstenen. "Al jaren krijgen we te horen dat er geen budget is voor een degelijke aanleg. Maar voor de aankoop van tientallen verkeersborden voor het circulatieplan in onze gemeente is er blijkbaar wel geld genoeg", klinkt het.

Een rustige straat, zijweg van de Spoorwegstraat vlakbij de spoorlijn. Dat is de Merelstraat in Sint-Gillis-Dendermonde. "Maar of je het hier echt een straat kan noemen, dat is nog een andere vraag", zegt bewoner Kurt van der Made. "Een gescheiden riolering is er nog niet. En wat meer is, een wegdek in degelijk asfalt ook niet. Enkel kiezelstenen zijn het. Die zijn er gekomen na lang aandringen. Daarvoor moesten we het stellen met een vuile laag schraapasfalt."


Ideaal zijn de kiezen alvast niet, zo getuigen de bewoners. "Het enige wat daarmee gebeurt, is dat wagens er putten in rijden, die steentjes verdwijnen gewoon in de grond", zegt Pierre Bosteels. "Het resulaat zijn grote plassen en verzakkingen. Onze wagens zien af door daar over te rijden en ook voor onze vloeren in huis is dit geen zege, omdat er veel vuil aan de schoenen blijft hangen. Er zijn ook al veel valpartijen geweest in deze straat. Onlangs viel nog een oudere dame met haar fiets. Haar kleren waren gewoon gescheurd. Dat kan toch allemaal de bedoeling niet zijn."

Er is ook geen voetpad aanwezig in de straat.
Copyright : Geert De Rycke Er is ook geen voetpad aanwezig in de straat.

Njet

Bovendien ontbreken ook voetpaden in de straat. "Nochtans trekt het stadsbestuur naar eigen zeggen toch al een hele tijd de kaart van de zwakke weggebruikers", zegt Luc De Proft. "Maar comfortabel fietsen is het hier niet in de Merelstraat. En een voetpad om veilig op te wandelen is er ook al evenmin. Daar komt ook nog eens bij dat het groenonderhoud te wensen over laat. Onkruid schiet overal op."

Wraakroepend

Dat er al jarenlang aangedrongen wordt op een degelijke aanleg van de straat, stoot de bewoners serieus tegen de borst. Aanvragen zijn er al van minstens 2008. "Maar altijd stuiten we op een njet", zegt Van de Made.


Al ettelijke brieven werden naar het schepencollege van Dendermonde gestuurd, telkens met dezelfde vraag. Tot nu toe kwam ook altijd hetzelfde antwoord : geen budget en ook geen plannen om budget vrij te maken. "Wraakroepend", vindt Van der Made.


Volgens schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V) zullen de bewoners nog wat geduld moeten hebben. "Er zijn straten waar er meer doorgaand verkeer is en die er slecht bijliggen. Daar geven we prioriteit aan. Daarom is voor de Merelstraat nog geen budget voorzien", zegt ze. "Bovendien is dit een complex dossier. Ook de riolering in de straat moet nog aangepakt worden en als we werken willen doen zijn ook onteigeningen nodig, omdat de stad niet van alle grond eigenaar is. We maken hier dan liever één groot allesomvattend project van."