"Ons dorp raakt geïsoleerd"

INFRABEL EIST SLUITING DRIE OVERWEGEN IN RUIL VOOR AANLEG FIETSSNELWEGEN

De geplande sluiting van drie overwegen zet kwaad bloed in Oudegem. "Ons dorp wordt compleet geïsoleerd", klinkt het. "De enige twee wegen die naar het noorden leiden gaan dicht." Volgens de stad is de beslissing de enige manier om Infrabel te dwingen grond ter beschikking te stellen voor de heraanleg rond VPK en de realisatie van een fietssnelweg.

Het Dendermondse stadsbestuur pakte recent uit met een ambitieus plan voor een betere en vlottere fietsinfrastructuur, met onder andere fietssnelwegen in de richting van Gent en Aalst. In totaal investeren stad, provincie en Infrabel een dikke vijf miljoen euro in onder andere een fietsbrug over de Dender, fietstunnels en nieuwe en betere verbindingen.

Maar in ruil eist Infrabel de sluiting van drie overwegen: aan de Eegene, de Hofstraat en de Bosstraat. Dat nieuws slaat in Oudegem in als een bom. Toen vorig jaar de eerste plannen voor de sluiting van overwegen in de Bosstaat en Eegene opdoken, stond het dorp al op stelten. Omwonenden protesteerden toen openlijk. "En in ruil doen ze nu niet twee, maar zelfs drie overwegen dicht, met als extra die in de drukke Hofstraat", klinkt het kwaad.

Bewoners vrezen vooral dat ze in de toekomst ver gaan moeten rondrijden. Aan de gesloten overwegen worden wel fietstunnels voorzien, maar automobilisten kunnen niet door. In de Bosstraat komt wel een tractortunnel omdat veel landbouwers percelen aan beide zijden van de overweg hebben.

Kilometers omrijden

"Het komt er gewoon op neer dat Oudegem afgesloten en geïsoleerd wordt", zegt Vanessa Dezutter. Zij is één van de inwoners die tegen de plannen protesteren. "Ik ben zelfstandig thuisverpleegster", zegt ze. "De sluiting van de overwegen zal voor mij dagelijks een pak extra kilometers betekenen om alle patiënten te bezoeken. Dat is echt geen geschenk. Ook andere inwoners gaan hinder ondervinden van de sluiting omdat ze moeten omrijden. Om te zwijgen van omliggende straten die al het verkeer dat in Hofstraat en Bosstraat niet meer doorkan gaan moeten slikken."

"Absurde maatregel"

Voor de inwoners van Oudegem is het alsof ze door het schepencollege voor een voldongen feit worden geplaatst. Ze krijgen steun van oppositiepartij N-VA. "Met de sluiting is Oudegem vanuit Appels en Dendermonde met de auto enkel nog bereikbaar via de steenweg", zegt gemeenteraadslid Tomas Roggeman. "De Bosstraat en de Hofstraat worden doodlopende straten. Dat dit gebeurt ondanks eerder protest van inwoners en een landbouweffectenrapport waaruit grote weerstand bleek, is onbegrijpelijk. De spoorweg wordt een Berlijnse Muur die het dorp aan de noordzijde afsluit." N-VA klaagt de absurditeit van de maatregel aan. "Door wegen compleet af te sluiten voor wagens wordt alle gemotoriseerd verkeer door de dorpskom gedwongen, waardoor de drukte daar enorm zal toenemen", zegt Roggeman. "Bovendien is het wel erg bizar dat men zwaar investeert in een tunnel onder de spoorweg in de Bosstraat, die enkel toegankelijk zou zijn voor tractoren maar niet voor auto's. Als je dan toch investeert in een tunnel voor zwaar vervoer, laat dan ook auto's toe. Wij zijn voorstanders van fietssnelwegen, maar dat betekent niet dat je het autoverkeer simpelweg kan afschaffen."

Volgens schepen Niels Tas (SP.A) is er echter weinig keuze. "Het gaat hier om een totaalpakket", zegt hij. "Een fietssnelweg én sluiting van de overwegen. Als wij ons verzetten tegen de sluiting van die overwegen, dan geeft Infrabel de grond die wij nodig hebben om de fietssnelweg te realiseren én om de verkeersomgeving rond VPK heraan te leggen niet vrij. Dat zijn zo'n belangrijke realisaties dat de keuze snel gemaakt is. Overigens denken we dat de sluiting van de overweg in de Hofstraat ook net een oplossing kan zijn voor het vele sluipverkeer dat daar nu passeert."

Voor de inwoners van Oudegem is het alsof ze door het schepencollege voor een voldongen feit worden geplaatst.
Copyright : Geert De Rycke Voor de inwoners van Oudegem is het alsof ze door het schepencollege voor een voldongen feit worden geplaatst.