"Niet meer met bang hartje naar school fietsen"

EINDELIJK FIETSSUGGESTIESTROKEN VOOR SINT-GILLISLAAN EN ZANDSTRAAT

Gevaarlijke situaties voor fietsers zijn momenteel nog dagelijkse kost op de Sint-Gillislaan.
Copyright : Geert De Rycke Gevaarlijke situaties voor fietsers zijn momenteel nog dagelijkse kost op de Sint-Gillislaan.
Er komen dan toch fietssuggestiestroken op de Sint-Gillislaan en de Zandstraat in Dendermonde. Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat daarmee in op jarenlang aandringen van het stadsbestuur. "De ingreep zal deze drukke verkeersaders veel veiliger maken voor zwakke weggebruikers. Eindelijk!", zegt een tevreden schepen van Verkeer Niels Tas (sp.a).

De verkeersveiligheid op de Sint-Gillislaan in Sint-Gillis is een oud zeer. Op de drukke steenweg, die de verbinding vormt tussen Dendermonde en Lebbeke, gebeurden al heel veel ongevallen, vaak met gewonden. In de Zandstraat in Appels is het al niet veel beter. Al jaren vraagt het Dendermondse stadsbestuur aan het Vlaams Gewest, die eigenaar is van beide wegen, extra maatregelen die de verkeersveiligheid moeten verhogen. De realisatie van fietssuggestiestroken stond daarvoor prioritair op het verlanglijstje. Maar het Vlaams Gewest hield die boot altijd af.


Tot nu. "De aanleg van fietssuggestiestroken in Zandstraat en Sint-Gillislaan komt op de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid van het Agentschap Wegen en Verkeer", zegt schepen van Verkeer Niels Tas.

Jasper Cool fietst hier op het kortje stukje in de Zandstraat waar reeds een fietssuggestiestrook werd aangebracht.
Copyright : Geert De Rycke Jasper Cool fietst hier op het kortje stukje in de Zandstraat waar reeds een fietssuggestiestrook werd aangebracht.

Eindelijk resultaat

"Als stadsbestuur juichen wij dit toe. Beide gewestwegen zijn drukke verkeersaders, met naast enorm veel wagens ook heel veel fietsers. Dagelijks passeren 600 fietsers in de Zandstraat en meer dan 1.300 op de Sint-Gillislaan. Maar de fietsinfrastructuur is er ondermaats. Plaats voor vrijstaande fietspaden is er op deze wegen niet. Net daarom dringen we er al jaren op aan hier fietssuggestiestroken te voorzien. We zijn blij dat dit eindelijk resultaat heeft."

Talloze conflicten

Het nieuws over de fietssuggestiestroken is mooi meegenomen voor Dendermonde. Recent bleek nog dat de gewestwegen in de stad heel slecht scoren op vlak van ongevallen en dat Dendermonde één van de slechtste fietssteden van Vlaanderen is, omdat het vaak ontbreekt aan degelijke fietsinfrastructuur op gewestwegen. "Om aan die wegen iets te verbeteren, is echter het Vlaams Gewest nodig", zegt Tas. "De stad is Wegen en Verkeer dan ook dankbaar eindelijk gevolg te geven aan onze vragen."


Bij de Fietsersbond juichen ze de fietssuggestiestroken zeker toe. "We zijn erg tevreden dat AWV deze beslissing eindelijk neemt", zegt voorzitter Pieter Claeys. "Al ruim twee jaar zijn we hier vragende partij voor. Deze stroken brengen de fietser beter in beeld, zodat chauffeurs beseffen dat ze ruimte moeten laten voor deze zwakke weggebruikers. Maar er zijn nog wel andere maatregelen nodig om de Sint-Gillislaan veiliger te maken, zoals het doorgaand verkeer weren. Chauffeurs die, zonder tussenstop, van Grembergen naar Lebbeke moeten rijden, nemen altijd beter de route via Mechelsesteenweg en N41 in plaats van dwars door Sint-Gillis. Ook fietsopstelstroken aan de verkeerslichten ter hoogte van Potiaulaan en Koning Albertstraat zijn noodzakelijk om de talloze conflicten tussen auto- en fietsverkeer daar te verlagen."


Ook in Appels klinken tevreden geluiden. Bewoner Bart Cool, die eerder al de onveiligheid van de Zandstraat aankaartte, spreekt van "supergoed nieuws". "Het is nu met een bang hart dat we ons zoontje Jasper door de Zandstraat laten fietsen naar school", zegt hij. "Als fietser rij je daar gewoon tussen de vele auto's. Suggestiestroken zijn dan ook een prima start voor veiliger verkeer. Hopelijk gebeurt er ook iets aan de gevaarlijke versmalling ter hoogte van het kruispunt van de Lindestraat met de Bevrijdingslaan en de versmalling op het einde van de Zandstraat richting Wetteren."