"Mijn hondje heeft het moeten ontgelden"

BUURTBEWONERS ZIJN BEU DAT UITBREKENDE HONDEN STRAAT TERRORISEREN

Vanessa Van de Velde met haar Jack Russel Luna.
Foto Geert De Rycke Vanessa Van de Velde met haar Jack Russel Luna.
Twee Staffords die altijd uitbreken, zorgen voor angst in de Vijfde Januaristraat. De spanningen bereiken een triest hoogtepunt nu een Jack Russel van één van de bewoners serieus toegetakeld werd door de honden. "Mijn hondje heeft het amper overleefd", klinkt het. "Dit moet stoppen. Hier lopen ook kleine kinderen rond. Niemand is hier nog op zijn gemak."

Vanessa Van de Velde beleefde de schrik van haar leven toen ze na haar werk thuiskwam en haar hondje, een Jack Russel van achttien jaar oud, in een plas bloed aantrof. Het dier bleek zwaar toegetakeld, gebeten in de halsstreek en in de dijstreek. Aan de bil vertoonde hondje Luna een wonde van vijf centimeter lang. "Bleek dat twee Staffords in mijn achtertuin waren gesprongen en ook in de berging van mijn huis waren geraakt", vertelt Vanessa. "Daar troffen ze Luna aan en het beestje heeft het moeten ontgelden."

Niet de eerste keer

Het blijkt niet de eerste keer dat de Staffords huis houden in de Vijfde Januaristraat. Blijkbaar breken ze met regelmaat van de klok uit. Vanessa heeft daar zelfs filmpjes en beelden van op haar smartphone. "Die beesten springen gewoon over een houten omheining", klinkt het. "En dan lopen ze de tuinen van buren af. Iedereen hier in de straat is bang om zijn eigen huisdieren nog buiten te laten, omdat je telkens riskeert dat die Staffords daar plots staan. Ik heb de filmpjes ook aan de politie overgemaakt, toen ik klacht indiende na de aanval op Luna."


Ook andere buren getuigen dat de Staffords vaak loslopen. "Compleet onverantwoord", zegt Kristella Van der Haeghen. "En dit is al meer dan een jaar aan de gang. Die honden springen over de omheining en staan dan in de tuinen van de buren. Je kindjes zullen op zo'n ogenblik maar net in de tuin aan het spelen zijn. De honden lopen ook aan de achterkant van de garages, maar daar is wel het voetbalplein van basisschool Bijenkorf. Niemand voelt zich hier nog veilig met die twee beesten in de buurt."


Verschillende buurtbewoners dienden al klacht in bij de Dendermondse politie of deden er een melding over de situatie. Ook de wijkagent deed al vaststellingen. "Maar aan de situatie is voorlopig nog niets veranderd", aldus Vanessa. "We begrijpen dat niet. In het politiereglement van Dendermonde staat zelfs dat pitbulls niet mogen rondlopen op het grondgebied. Waarom wordt hier dan niet tegen opgetreden?"

Dossier opmaken

"De recente gebeurtenissen hebben nu alles in een stroomversnelling gebracht", gaat Patrick Feys, korpschef van de lokale politie, verder. "We zijn een dossier aan het opmaken, op basis van feiten. Het klopt dat honden op openbare plaatsen niet voor gevaar mogen zorgen. Dieren die een gevaar vormen, kunnen onttrokken worden aan de eigenaars. Als honden altijd uitbreken rijst de vraag of de eigenaars er eigenlijk wel kunnen voor zorgen. De politie gaat nu op basis van alle gegevens een advies opmaken. Het is dan aan de burgemeester om de knoop door te hakken."


De Jack Russel van Vanessa wacht alvast nog een lange herstelperiode. "Ze is al zo oud", zegt de vrouw. "Ze heeft die aanval ternauwernood overleefd. Ze is te oud om te opereren, dus moeten de wonden nu elke dag nauwgezet verzorgd worden en stilletjes aan helen. Het mag een wonder heten dat ze er nog is."