"Een aardappelveld is beter dan dit"

VOETBALCLUBS KUNNEN NIET TRAINEN DOOR TE LAAT INZAAIEN TERREINEN

Het veld van SK Grembergen verkeert in een verschrikkelijk slechte staat.
Copyright : Geert De Rycke Het veld van SK Grembergen verkeert in een verschrikkelijk slechte staat.
De Dendermondse voetbalclubs zitten met de handen in het haar. Drie weken voor de start van de trainingen zijn hun velden onbespeelbaar, doordat de geplande werken aan de terreinen te laat of zelfs nog helemaal niet zijn uitgevoerd. "Zelfs een aardappelveld is nog beter dan dit", zegt een misnoegde Luc Dierick, voorzitter van SK Grembergen en de sportraad.

Elk jaar na het voetbalseizoen krijgen de voetbalvelden van de verschillende clubs in Dendermonde een onderhoudsbeurt, met opnieuw inzaaien van gras. Na een heel seizoen intensief bespeeld te zijn is dat immers nodig. De voorbije jaren verliep dat prima. "Altijd op tijd, schitterende timing, puik werk", weet Luc Dierick van SK Grembergen en voorzitter van de sportraad. Maar dit jaar loopt het mis. Oorzaak is een nieuwe aanbesteding die de stad uitschreef, met als resultaat een andere aannemer voor het onderhoud van de terreinen. Aangezien in het bestek voor de aanbesteding geen termijn afgesproken werd om de werken uit te voeren, schoot de aannemer te laat in gang.


"Normaal worden de terreinen vlak na het laatste jeugdtornooi ingezaaid. We spreken dan over begin mei", zegt Dierick.

Luc Dierick is niet te spreken over de staat van de velden.
Copyright : Geert De Rycke Luc Dierick is niet te spreken over de staat van de velden.

Om te huilen

"Nu is er tot vandaag nog helemaal niks gebeurd. Hier en daar werd een veld deze week ingezaaid, maar dat is rijkelijk te laat. Er is al weken paniek dat er maar niets gebeurde op de velden en dat terwijl de trainingen over een drietal weken starten, maar wij moeten onze spelers een aardappelveld op sturen."


Het terrein van SK Grembergen ligt erbij om van te huilen. "Na behandeling van de aannemer is er haast geen grassprietje meer te zien", zegt Dierick. "Zogezegd behandeld tegen onkruid, maar alles is omgewoeld. En het terrein ligt oneffen. Als het regent kan je in de plassen gaan liggen en zien ze je niet meer liggen. Speel daar maar eens een match op." De club vreest dat het veld onvoldoende hersteld zal zijn tegen het nieuwe seizoen. "Na het inzaaien, moet je zeven weken wachten om erop te spelen", klinkt het. "Laat staan dat de toestand waarin het veld nu verkeert voldoende zal herstellen. We zullen hier het hele volgende seizoen de gevolgen van dragen. Voor de maand juli hebben we alvast het kunstgrasterrein van de stad gehuurd om vooruit te komen, maar dat betekent dan weer een extra kost." Ook de terreinen van De Vlasbloem, FC Juventus Schoonaarde, FC Appels, FC Moerstraat, KV Sint-Gillis en KAVD Dendermonde zijn te laat ingezaaid en ook daar zijn er oneffenheden.


De clubs halen zwaar uit naar de dienst groenbeleid van de stad, die de aanbesteding voor de werken regelde en verantwoordelijk is voor de opvolging. "Een groendienst moet controleren wat er gebeurt", klinkt het kwaad. "Vanachter een bureau zie je niet wat een aannemer doet. De werken hadden ook veel sneller toegewezen moeten worden, zodat het inzaaien sneller kon gebeuren. Nu zit iedereen met de gebakken peren."

Problemen onderzocht

Schepen van sport Carine Verhelst (sp.a) is zich bewust van het probleem. "Ik heb de voorbije dagen dan ook alle velden bezocht en we hebben aan de aannemer alle problemen gemeld", zegt ze. "Meer kunnen we niet doen. We hebben als stad altijd het beste voor met onze sportclubs en we proberen alles zo goed mogelijk te laten verlopen."