"Bijna alles dat binnenkomt, krijgt een tweede leven"

KRINGLOOPWINKEL VERKO VERWERKT 860.000 KILOGRAM GOEDEREN

Schepen Dirk Abbeloos en Verko-directeur Kris Verwaeren.
Foto GDR Schepen Dirk Abbeloos en Verko-directeur Kris Verwaeren.
Liefst 88 procent van de goederen die in het kringloopcentrum van afvalintercommunale Verko binnenkomen, krijgen een tweede leven. Dat is een pak hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 46 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Verko zopas bekend heeft gemaakt.

"Als ze me twintig jaar geleden, bij de start van het kringloopcentrum, zouden gezegd hebben dat we hier ooit een omzet van 250.000 euro zouden draaien, ik had het niet geloofd. Maar het is wel degelijk zo", zegt directeur Kris Verwaeren van afvalintercommunale Verko van Dendermonde. "Bij de start van dit project wilden we per inwoner twee kilogram aan hergebruikte goederen tellen. Ondertussen wordt vijf kilogram per inwoner van alle goederen die binnenkomen opnieuw gebruikt. Daarmee zijn we bij de top in Vlaanderen en daar zijn we enorm fier op."

Kritisch zijn

De cijfers liegen er niet om. Het voorbije jaar werd via het kringloopcentrum in de Bevrijdingslaan in Appels bijna 860.000 kilogram aan goederen ingezameld. "Belangrijker dan dat inzamelresultaat is de hoeveelheid goederen die hergebruikt en dus verkocht worden", vindt Verwaeren. "We verkochten 760.000 kilogram. Dat is een hergebruikpercentage van 88,2 procent, bijna dubbel zo hoog dan het Vlaamse gemiddelde van 46 procent. Ons kringloopcentrum werkt dus bijzonder efficiënt. Bijna alles dat binnenkomt, krijgt dus een tweede leven. Dat is onder andere te danken aan onze ophalers die vooraf streng selecteren wat ze bij mensen meenemen aan gebruikte spullen en wat niet. Door daar van bij het begin erg kritisch over te zijn, voorkomen we dat er in het centrum goederen opstapelen waar niets meer mee te doen valt."

Omzet gestegen

De twaalf procent die toch geen koper vindt, wordt gerecycleerd. Er werd in 2016 overigens ook een record qua omzet en aantal betalende bezoekers geboekt. 31.000 bezoekers hebben meer dan 265.000 euro uitgegeven aan goederen. De verkoop steeg met bijna 10.000 euro. "Retrospullen en lp's liggen tegenwoordig goed in de markt", stelt Verwaeren vast. "Met Aalst Carnaval zien we ook kinderkoetsen de deur uit vliegen."

Andere cijfers

Ook de andere jaarcijfers van Verko zijn positief. Na jaren van een dalende trend in de hoeveelheid te verbranden restafval, is dat in 2016 ietwat gestabiliseerd. Verko zamelde 86.157 ton restafval in, gemiddeld 483,6 kilogram per inwoner. Dat is ruim onder de OVAM-doelstelling van 560 kilogram. "Verko blijkt bovendien PMD-sorteerkampioen", weet Bart Descamps, afdelingshoofd Afvalbeheer. "Er werd in 2016 ook een pak meer GFT ingezameld."


Verko boekt ook resultaat wat sluikstorten betreft. Ook daar is een dalende trend zichtbaar. "De hoeveelheid gemeentevuil, de verzameling van sluikstort, zwerfvuil en afval van straatvuilnisbakjes, daalt van 1,13 naar 1,07 kilogram per inwoner", legt voorzitter Dirk Abbeloos uit. "Die daling is te danken aan permanente sensibilisering. Dendermonde en Hamme werken bijvoorbeeld ook met meters en peters voor de netheid van de glasbolsites. Het percentage vervuilde glasbolsites is sterk verbeterd. Het aantal daalde van 36 procent in 2011 tot 27 procent in 2016 en bedraagt nu nog amper 12 procent."