Update: Een bewoner kan naar huis en vangt buren en hondjes op, andere bewoners verblijven bij familie

Firma komt beton gieten om dan vanaf volgende week lek volledig te herstellen. Ook Rodestraat zal volledig opengebroken worden, ellende nog niet voorbij.

In de Rodestraat in Denderleeuw zal het waterlek nog minstens een heel weekend voor problemen zorgen. De brandweer werd vanmorgen rond 08.00 uur verwittigd over een groot waterlek en kwam ter plaatse. De oorzaak is te zoeken in het waterlek in Sint-Pieters-Leeuw. Door een schakeling stroomde er meer water door deze buis waardoor er te veel druk ontstond en een gat maakte. Vijf bewoners werden geëvacueerd, een bewoner kan vanavond naar huis omdat hij op mazout zijn huis warm houdt. “Ik vang ook de buren op met hun drie hondjes, ik kan het niet over mijn hart krijgen ze naar ergens anders te sturen", zegt Jean-Paul Dewachter (61). 
Jean-Paul (61) kan vanavond naar huis en zal zijn buurvrouw opvangen.
Koen Baten Jean-Paul (61) kan vanavond naar huis en zal zijn buurvrouw opvangen.
Verschillende bewoners vertrokken naar familie.
Koen Baten Verschillende bewoners vertrokken naar familie.

Het waterlek ontstond deze ochtend rond 07.00 uur. Een uur later werd er gebeld naar de brandweer, en toen kwam alles in een stroomversnelling. Al snel bleek het om een zeer groot waterlek te gaan, waarin de oorzaak te zoeken is bij de problemen in Sint-Pieters-Leeuw. “Er werd een bypass gestoken op deze distributieleiding, en waarschijnlijk was de druk te hoog en bevindt er zich hier een zwakke plek waardoor er een groot lek is ontstaan", zegt schepen Jan De Nul van openbare werken. “De elektriciteit en het gas werd even uitgezet, en de bewoners moesten tijdelijk weg", aldus De Nul. 

De werken zijn volop aan de gang, maar zullen nog een hele tijd duren.
Koen Baten De werken zijn volop aan de gang, maar zullen nog een hele tijd duren.

Door het lek en de verzakking in de weg kwam een expert ter plaatse om een controle te doen bij de huizen. Er bleek geen instortingsgevaar te zijn, maar het lek dat veroorzaakt werd is wel van een gigantische omvang. “We hebben een betonmixer opgeroepen die beton zal gooien in het gat. Dit om zeker te zijn dat de woningen niet zullen verzakken", zegt brandweerofficier Hans Boterbergh. “Het beton zal twee dagen moeten uitharden, alvorens we verder kunnen gaan met de werken, maar we doen er alles aan om het lek zo snel mogelijk te dichten", vult de Nul aan. 

De hele straat stond onder water
Koen Baten De hele straat stond onder water

Door het feit dat er geen elektriciteit en gas meer was kregen alle bewoners de raad bij familie en vrienden te gaan. In de loop van de dag werd alles terug opgestart, maar de bewoners van de vijf huizen die geëvacueerd zijn, kunnen op een na, nog niet naar huis. Jean-Paul Dewachter kan wel naar huis, en zal zijn buurvrouw Greta Francois (60) en haar drie honden opvangen. “Ik wil niet dat ze ergens anders zou verblijven. Wij hebben altijd goed overeengekomen en dus wil ik haar helpen", klinkt het. “Ik heb zelf ook een hond, maar hij is bijzonder braaf en zal spelen met de andere drie", besluit Dewachter. 

Greta (60) is opgelucht dat ze terug naar huis kan. Zij verbleef enkele uren in De Palaver even verderop. Haar woning liep door het lek ook wel schade op. “Mijn blauwe steen is beschadigd en in de gang stond er water. Leuk is het zeker niet en ik ben wel geschrokken, maar hopelijk valt alles verder mee", klinkt het. 

De andere drie bewoners verblijven bij familie en of vrienden tot de problemen van de baan zijn. “Wij hopen dat het niet te erg is of niet te lang zal duren, maar gelukkig hebben mijn zus en ik wel opvang”, zegt Ceferino Orrasco Garcia. 

De problemen met het waterlek zullen alleszins nog het hele weekend blijven duren. “Vanaf maandag gaan we herstellen, en dan wordt later op de week de hele rijbaan nog uitgebroken om te herstellen. Tot die tijd mag er geen verkeer door en mag er geen enkele wagen zich parkeren omdat het veel te gevaarlijk is", besluit de schepen van openbare werken. 

Verschillende bewoners vertrokken naar familie en vrienden
Koen Baten Verschillende bewoners vertrokken naar familie en vrienden
Het water kwam langs verschillende kanten uit de straatstenen gelopen.
Koen Baten Het water kwam langs verschillende kanten uit de straatstenen gelopen.
De straat is afgesloten en vanmiddag wordt het lek opgespoord.
Koen Baten De straat is afgesloten en vanmiddag wordt het lek opgespoord.
Greta moest haar woning even verlaten maar wordt straks opgevangen bij buurman Jean-Paul.
Koen Baten Greta moest haar woning even verlaten maar wordt straks opgevangen bij buurman Jean-Paul.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Gelukkig bestaan er nog echte mensen, die watermaatschappij dat is maar een poenschepperij meer niet.

 • Peter Thys

  schade verhalen op degene die het niet nodig vond om gepast te handelen,het zou een les zijn voor veel anderen die net zo reageren !

 • Marc Dehenau

  Heb al meer dan een week gebeld voor een klein lek in Herne, er is zelfs nog niemand komen kijken, is al het derde lek dat ik signaleer maar je krijgt nog geen dank u. Zullen komen kijken als het te laat is en een reuze lek geworden is dan zal het de moeite zijn, dan kunnen ze zeggen dat het waterleidingnet veroudert us en subsidies aanvragen om te vernieuwen

 • ron platteeuw

  Een prachtig gebaar van de buur !!!een voorbeeld voor velen !

 • Hugo De Baer

  Het lek is misschien ontstaan door overdruk maar de enorme schade door het laattijdig ingrijpen van de bevoegde instanties, worden waarschijnlijk te weinig betaald om snel te reageren !