Piet Pablo brengt vergeten kinderen pakjes

VZW MOET ERVOOR ZORGEN DAT SINT GEEN ENKELE DEUR MEER VOORBIJGAAT

Piet Pablo tijdens de intocht van Sinterklaas in Ninove.
repro Claudia Van den Houte Piet Pablo tijdens de intocht van Sinterklaas in Ninove.
Geen enkel kind mag nog door de Sint vergeten worden. Dat is toch de mening van Piet Pablo en daarom legt hij sinds vorig jaar persoonlijk pakjes voor de deur van wie niets kreeg. Met de oprichting van de vzw Pakjesavond hoopt hij nog veel meer kinderen gelukkig te maken.

Het idee komt van Wellenaar Daan Baeyens (24), leraar in de Vrije Basisschool Welle. "Vorig jaar gaf ik de kinderen van het derde leerjaar in de computerles de opdracht om een brief te typen voor Sinterklaas. Een jongen schreef het volgende: 'Liefste Sinterklaas, ik doe altijd mijn best in de klas en maak nooit ruzie. De vorige jaren ben je me altijd vergeten. Ik weet echt niet waarom, Sint. Ik hoop dat je dit jaar ook bij mij eens langskomt.' Toen ik dat las, kreeg ik de tranen in mijn ogen. Een andere leerling schreef een gelijkaardige brief. Ik besloot om hen te helpen", zegt hij.

Het logo dat werd ontworpen door tekenaar Jeff Broeckx.
Jeff Broeckx/repro CVHN Het logo dat werd ontworpen door tekenaar Jeff Broeckx.

Lantaarnpaal

Dat deed hij met Piet Pablo, een van de Zwarte Pieten die al vijf jaar de Sint vergezelt bij zijn aankomst met de stoomboot in Ninove. "Met enkele mooie geschenken voor de betrokken kinderen en hun broertjes en zusjes trok ik naar hun huis. Ik legde de pakjes voor de deur, samen met een mooie brief, en ging tien meter verderop staan in het licht van een lantaarnpaal", vertelt Piet Pablo. "De magie die de kinderen voelden toen ze mij zagen, moet ongelooflijk zijn geweest. Ze zagen een échte Zwarte Piet staan, die net hun pakjes had gebracht."


De kinderen vertelden er een maand later nog over in de klas, zo weet meester Daan. Dat bracht hem op het idee om een vzw op te richten: Pakjesavond vzw. "Met een vzw zouden we nog meer kinderen in de regio een prachtig sinterklaasfeest kunnen bezorgen. Ik heb op verscheidene scholen in de streek lesgegeven en merkte dat er overal kinderen zijn bij wie de Sint niet op bezoek kan komen, vaak kansarme kinderen. Veel gezinnen hebben het moeilijk. Als de vzw is opgericht, zou ik scholen kunnen aanschrijven. Zij weten het beste bij welke kinderen de Sint niet op bezoek komt en kunnen dat aan de vzw laten weten. Maar om de vzw te kunnen oprichten, heb ik mensen nodig die mij financieel steunen. Ik hoop zo snel mogelijk te kunnen starten, zodat Piet Pablo over enkele weken al het dak op kan om pakjes te bezorgen."

Suske en Wiske

Jeff Broeckx, de tekenaar van Junior Suske en Wiske, ontwierp alvast een logo voor de vzw. Wie het project wil steunen, kan dat door een gift over te schrijven op het rekeningnummer BE02 7506 3482 4140 0013. Wie vragen heeft, kan contact opnemen via pietpablo@telenet.be.