Ondernemers beter 'soigneren'

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DENDERLEEUW

Het gemeentebestuur besliste om de kmo-zone ten noorden van de Steenweg, achter E5-mode, te herbestemmen, zodat ze grotendeels landelijk gebied blijft.
RV Het gemeentebestuur besliste om de kmo-zone ten noorden van de Steenweg, achter E5-mode, te herbestemmen, zodat ze grotendeels landelijk gebied blijft.
Als bedrijven willen uitbreiden, moeten ze nu vaak over de gemeentegrenzen. Denderleeuw heeft geen ambachtelijke zone. Bovendien heeft de middenstand het moeilijk.

"We faciliteren een kmo-bedrijventerrein op de vroegere site Dekaply", zegt burgemeester Jo Fonck (LvB). "Verder willen we een vast aanspreekpunt voor ondernemers (ondernemersloket) en onderzoeken we het ter beschikking stellen van een pop-up-ruimte aan beginnende zelfstandigen/handelaars."

"Wij willen de dorpsomgeving en de stationsomgeving afbakenen als commerciële kerngebieden", vertelt schepen Jan De Nul (CD&V). "Je kan er een pop-upreglement invoeren voor leegstaande handelspanden. Hierbij zou de leegstandsheffing komen te vervallen indien gebouwen tijdelijk bezet worden. We denken tevens aan een subsidiereglement voor startende ondernemers. Bij het opstarten van een nieuwe zaak in deze kerngebieden zou voor de eerste drie jaar een deel van het gemeentelijk aandeel op de onroerende voorheffing kunnen worden terugbetaald. Recent werd ook het RUP-Dekaply goedgekeurd, waarin tientallen bedrijfsunits worden gecreëerd."

"De kleinere kmo-zone Dekaply en de grotere kmo-zone Strokapelleken moeten eindelijk ontwikkeld worden om de resterende lokale bedrijven die willen herlokaliseren in Denderleeuw te houden", vindt Johan Duyck (N-VA). "Ook willen we lokale zelfstandigen en kmo's een lager belastingtarief op het bedelen van reclamefolders toekennen. Met de adviezen van de Raad Lokale Economie moet meer rekening gehouden worden." Ook E.R.N.A. en DVD pleiten voor een intensere samenwerking met de Raad Lokale Economie.

"Het gemeentebestuur moet ervoor zorgen dat ondernemers makkelijker een geschikte locatie vinden", aldus Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Hij pleit voor één aanspreekpunt voor alle ondernemers."

"Daar waar in het BPA of RUP voorzien, kan er lichte vorm van kmo ontwikkeld worden", aldus Christa Wauters (Plus). Groen wil dat de gemeente een centraal gelegen pop-upwinkelruimte ter beschikking stelt aan lokale starters. (CVHN)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.