Nieuwe toeleider Eva ontvangt nieuwkomers in Denderleeuw

Eva Gwiza, de nieuwe toeleider in Denderleeuw.
rv Eva Gwiza, de nieuwe toeleider in Denderleeuw.
Eva Gwiza is de nieuwe voltijdse toeleider in Denderleeuw. Ze zal nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst contacteren voor een onthaalgesprek.

De aanwerving van Eva past in het integratiebeleid, waar de gemeente sterk wil op inzetten. Nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst worden sinds twee jaar uitgenodigd voor een onthaalgesprek als ze zich aanmelden in Denderleeuw. Tijdens die onthaalgesprekken worden ze geïnformeerd over de gemeente, haar diensten en de Nederlandse taallessen. “We zien het Nederlands als bindtaal en een belangrijke hefboom tot integratie in onze gemeente”, zegt schepen voor Sociale Zaken, Sofie Renders (CD&V). “In eerste instantie vormen alle nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst de doelgroep van ons onthaalbeleid, maar daarnaast zijn er ook onthaalgesprekken met ‘oudkomers’: mensen van vreemde herkomst die al langer in onze gemeente wonen, maar toch nog grote integratienoden hebben.”

Vóór de aanwerving van Eva was er één toeleider van PIN vzw enkele uren per week aan de slag. “Omdat we het onthaalbeleid positief geëvalueerd hebben en we merken dat het zinvol is om hier nog meer in te investeren, hebben we nu met Eva een vast gezicht dat voltijds alle nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst kan begeleiden bij hun lokale integratie en verankering in onze gemeente”, aldus schepen van Integratie Andy Depetter (Groen).

Eva Gwiza, de nieuwe toeleider in Denderleeuw.
rv Eva Gwiza, de nieuwe toeleider in Denderleeuw.