Nieuwe 'Strokapelleken' feestelijk ingewijd

Kris Van der Perre van de Heemkundige Kring, priester Abbé Bertin Kalumba en André De Winter van de kerkfabriekvoor de Strokapel.
Foto CVHN Kris Van der Perre van de Heemkundige Kring, priester Abbé Bertin Kalumba en André De Winter van de kerkfabriekvoor de Strokapel.

Het nieuwe 'Strokapelleken' is gisteren feestelijk ingewijd. Het bekende kapelletje dat zijn naam gaf aan het kruispunt van de Iddergemstraat met de Steenweg ging ruim drie jaar geleden tegen de vlakte. Het oorspronkelijke kleine kapelletje dateerde uit de zeventiende eeuw, maar werd in 1953 heropgebouwd toen het door een brand vernield werd. Omdat kruispunt Strokapelleken uiteraard niet meer hetzelfde zou zijn zonder het Strokapelleken, pleitte het kerkbestuur OLV Ter Nood Huissegem en de Heemkundige Kring Iddergem ervoor om een nieuwe Strokapel te bouwen. Zowel het ontwerp als de uitvoering ervan gebeurde door de diensten van de gemeente. "Zoals de oude kapel beeldbepalend was voor meer dan 50 jaar, hoop ik dat deze nieuwe kapel beeldbepalend is voor meer dan 100 jaar", besloot erfgoedschepen Jan De Nul (CD&V). Tijdens de inwijding door priester Abbé Bertin Kalumba werd ook een brochure voorgesteld die de avonturen van het 'Strokapelleken' doorheen de jaren in beeld brengt. (CVHN)