Minister Demir erkent Wellemeersen officieel als natuurreservaat

Het uitgestrekte natuurgebied de Wellemeersen.
Mozkito Het uitgestrekte natuurgebied de Wellemeersen.
Vlaams minister Zuhal Demir heeft de Wellemeersen in Denderleeuw officieel erkend als natuurreservaat. Daardoor ontvangt Natuurpunt vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies om het gebied te onderhouden.

Demir werkte op minder dan drie maanden tijd alle nog hangende natuurerkenningsdossiers weg. Zo komt 682,5 hectare extra natuur onder effectief natuurbeheer, waaronder de Wellemeersen. Natuurpunt zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van het gebied. “Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die in Denderleeuw floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten”, aldus minister Demir.

N-VA Denderleeuw is zeer tevreden met de erkenning voor de Wellemeersen: “Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van Wellemeersen verder te verhogen. Dit is een win-win dus voor mens én natuur in onze gemeente”, zegt Johan Duyck, gemeenteraadslid voor N-VA Denderleeuw. Hiermee komt de oppervlakte erkend natuurreservaat in Vlaanderen op 21.546 hectare. Voor de Wellemeersen gaat het volgens Natuurpunt Denderleeuw om een bijkomende erkenning van 20,7 hectare. Een 30-tal hectare was al erkend.