Meer dan één op vier in Denderstreek stemt Vlaams Belang

Illustratiebeeld - Café Revue in Ninove tijdens de verkiezingsavond op zondag 26 mei.
© Bart Leye Illustratiebeeld - Café Revue in Ninove tijdens de verkiezingsavond op zondag 26 mei.
Meer dan één op de vier inwoners van de Denderstreek heeft voor Vlaams Belang gestemd tijdens de Vlaamse verkiezingen. In bijna alle steden en gemeenten in onze regio is Vlaams Belang de grootste partij.

In de vier kantons in onze streek - Aalst, Herzele, Ninove en Geraardsbergen - scoort Vlaams Belang telkens het hoogst voor het Vlaams parlement. Als we naar de resultaten per gemeente kijken, dan is Vlaams Belang in acht van de tien Dendergemeenten de grootste partij. Alleen in Aalst scoort ze even hoog als N-VA (26,3 procent) en in de gemeente Herzele moet Vlaams Belang (23,4 procent) Open Vld (28,9 procent) nog laten voorgaan. 

In zeven van de tien Dendergemeenten stemden meer dan één op de vier inwoners voor Vlaams Belang. Topscores haalde de partij in Ninove (39,7 procent), Denderleeuw (34,7 procent) en Haaltert (30,9 procent). “In oktober zagen we al een voorbode in Ninove en Denderleeuw. Dat heeft zich nu verder gemanifesteerd in de rest van de streek en in Vlaanderen”, zegt Kristof Slagmulder uit Denderleeuw, die nu Vlaams parlementslid wordt voor Vlaams Belang. “De mensen zijn het beu dat er niet naar hen wordt geluisterd. Ze hebben in oktober een signaal gegeven, maar daar werd geen rekening mee gehouden. Verder zijn migratie en veiligheid thema’s die erg spelen in de Denderstreek, maar ook sociale thema’s zoals pensioenen”, aldus Slagmulder.

Migratie

“Ik heb dit voelen aankomen”, reageert Carina Van Cauter (Open Vld), lijsttrekker voor het Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen. “De mens op de straat gooit illegaliteit, vluchtelingen en migratie op één hoop. Voor hen zijn dat allemaal allochtonen die komen profiteren van onze sociale zekerheid, die ervoor zorgen dat we langer moeten werken en zorgen dat onze pensioenen niet omhoog kunnen. De mensen geloven het niet als wij zeggen dat dit niet zo is. Ze geloven enkel wat ze zien. Dat één Vlaming op de vier niet wil werken, waardoor we migratie nodig hebben, willen de mensen niet zien. Daar heeft de Vlaming duidelijk geen boodschap aan.”

Europese grenzen sluiten

“Daarom moeten we migratie aanpakken bij de bron: de buitengrenzen van Europa. Die moeten dicht. Daar moeten de controles veel strenger worden. Ook de routes van mensensmokkelaars moeten lamgelegd worden. En illegalen die hier in ons land worden opgepakt, moeten ook effectief het land worden uitgezet. Hen met een uitwijzingsbevel opnieuw de straat opsturen, werkt niet. Daarnaast is het belangrijk dat de capaciteit in onze gevangenissen sterk uitgebreid wordt zodat alle effectieve gevangenisstraffen, ook die van enkele maanden, kunnen worden uitgevoerd. Alleen als we zo’n beleid voeren, kan de opmars van Vlaams Belang worden gestopt”, meent Van Cauter.

“In Aalst en omgeving zijn we een no-nonsensevolkje”, verklaart de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese het succes van Vlaams Belang in de streek dan weer. “Alles is zwart of wit. Je hebt natuurlijk ook ons fabrieksverleden dat een rol speelt. Iedereen die met een logisch verhaal op de proppen komt, kan hier winnen. Kijk naar priester Daens”, zegt D’Haese (N-VA).

Scores voor Vlaams Belang per gemeente voor Vlaamse verkiezingen:

Ninove: 39,7%
Denderleeuw: 34,7%
Haaltert: 30,9%
Geraardsbergen: 29,6%
Erpe-Mere: 27,3%
Aalst: 26,3%
Lede: 25,5%
Sint-Lievens-Houtem: 24%
Lierde: 24%
Herzele: 23,4%
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy Fosselle

  Er zijn inderdaad veel openstaande vacatures: in Aalst alleen al 2800. Met 1 op 4 Vlamingen die niet willen werken. Laat ons aannemen dat dit juist is. Maar de cyclische beweging van de geschiedenis hapert hier wat. Toen vroeger migratie diende om bijvoorbeeld succesvol de niet-ingevulde vacatures in bijvoorbeeld de mijnen in te vullen trekken vandaag ook vele mensen met een migratieachtergrond hun neus op voor openstaande jobs in horeca, bouw .... Bedoelt Carina dan interplanetaire migratie ?

 • Marc Ponnet

  Eén op vier Vlamingen wil niet werken! Mevr. Van Cauter je moest je schamen om zo een uitspraak! Het is zo dat wij in Zuid Oost Vlaanderen een werkloosheidsgraad hebben van rond de 5% (waarvan bijna de helft van allochtone afkomst is!), uiteraard zijn er ook nog wat mensen die op mutualiteit staan maar zeggen dat 25% niet wil werken is er ZWAAR over. Je moet ook rekenen dat meer dan 80% van de 'nieuwe' migranten ongeschoolden zijn, dus die vergroten alleen maar de armoedecijfers.

 • Peggie Van Audenhove

  1 op 4 Vlamingen wil niet werken, dat zou mij ten zeerste verwonderen. Mw Van Cauter u hanteert zelf programmapunten van het VB door te zeggen dat de buitengrenzen moeten gesloten worden, er strengere controles moeten zijn op wie hier het land binnenkomt en illegalen meteen het land moeten uitgezet worden.

 • André Van der Poorten

  De vooruitgang van het VB gaat in evenredigheid met het aantal niet-Vlamingen . Dus niet verschieten dat het nog gaat beteren !

 • Cecarine De Smet

  Ik geloof hier mijn ogen niet, 1 op de 4 Vlamingen zouden niet willen werken, en hiervoor hebben we migratie nodig!!!!! Dit is het grove uitspraak van Carine ,Van Cauter van Open VLD!!! Wij willen niet langer achteruit gestoken worden, en wij willen niet langer dat andere naar ons land komen en hier alles krijgen en voorrang krijgen#!!!! Groot verschil!!!!