Luchtballon maakt mooie landing... tussen de huizen

De luchtballon landde tussen de huizen.
Foto Facebookgroep "ge zetj va welle aske..." / repro CVHN De luchtballon landde tussen de huizen.
Heel wat inwoners van Welle keken dinsdag raar op, toen een luchtballon tussen de huizen, op twee kleine veldjes op de kruising tussen de Langestraat en de Stijn Streuvelstraat, landde.

Dat een luchtballon zo dicht bij de huizen landt, is niet echt alledaags. "Het gebeurt bij ons zo'n één à twee keer per jaar", vertelt Dirk Lyssens van Ballonticket Vlaanderen. "We wisten al bij ons vertrek, langs de Thontlaan in Denderleeuw, dat er weinig wind was en we niet al te ver zouden geraken.


Op een bepaald moment viel de weinige wind echter ook nog onverwachts weg. We waren toen al bijna een uur aan het vliegen en moesten een hoogspanningskabel over. Normaal proberen we altijd in een ruime, mooi afgemaaide weide te landen - de exactie locatie ligt nooit precies vast -, maar nu zou dat niet meer lukken voor zonsondergang. Toevallig kwamen we aan twee kleine weilanden en besloot ik daar te landen. Voor de tien passagiers was het een zeer zachte landing, maar voor ons zijn dit de moeilijkste landingen, zeer precies en technisch. Je moet ervoor zorgen dat je mooi tussen de huizen landt, zodat de ballon van 35 meter lang en 18 meter breed niet beschadigd raakt door bijvoorbeeld een dakgoot."


De ballon bleeft ongedeerd, net als de passagiers. "Eén van de passagiers was 82 jaar oud. Zij had de ballonvaart van haar leven. Alle passagiers worden sowieso altijd zowel op een zachte als op een sportieve landing voorbereid. Wanneer er veel wind is, is er meer kans op een sportieve landing, maar uiteraard altijd heel veilig." De landing lokte veel aandacht. "Mensen zien een hele reusachtige ballon en zijn nieuwsgierig of denken dat er iets mis is. We hebben veel belangstelling gehad, maar we hebben de landing zoals gewoonlijk afgesloten met een glas champagne."


(CVHN)