Krantenwinkel Macardi tijdelijk gesloten door ziekte en vakantie: “Stressfactor speelde wel een rol”

Gemeente houdt inspecties bij acht handelszaken

Krantenwinkel Macardi in de Nieuwstraat in Denderleeuw is tijdelijk gesloten.
Claudia Van den Houte Krantenwinkel Macardi in de Nieuwstraat in Denderleeuw is tijdelijk gesloten.
Krantenwinkel Macardi is tijdelijk gesloten wegens ziekte en vakantie. De uitbaatster zegt wel dat de stress een rol heeft gespeeld, nadat er aanpassingen werden opgelegd omdat de krantenwinkel als horecazaak zou worden beschouwd. De gemeente houdt momenteel controles in acht handelszaken.

De controles gebeuren in het kader van het horecareglement dat vorig jaar door de gemeenteraad werd goedgekeurd. “Ik snap niet dat de uitbaatster van handelszaak Macardi in de Nieuwstraat nu in een communicatie aan de deur van de winkel naar mij verwijst als reden van de tijdelijke sluiting van haar zaak, terwijl ze op Facebook aangeeft dat ze vakantie neemt”, zegt burgemeester Jo Fonck (LvB). “Ik heb als burgemeester in elk geval niet besloten tot een tijdelijke sluiting. Dat is volledig haar eigen initiatief. Wel zijn er bij haar handelszaak momenteel inspecties aan de gang, aangezien er voedingswaren worden geschonken voor consumptie ter plaatse. Bij Macardi zijn enkele tekortkomingen op het vlak van brandveiligheid vastgesteld door de brandweer, maar er is duidelijk aangegeven dat de uitbaatster zes maanden de tijd heeft om de nodige aanpassingen uit te voeren. Die regels gelden voor iedereen, ook voor een zittend raadslid.”

Veiligheid waarborgen

“De bedoeling is om op een gecoördineerde manier te kunnen nagaan of de horecazaken in onze gemeente aan alle reglementeringen voldoen, om zo de veiligheid - in de ruimste zin – te waarborgen voor klanten en uitbaters en om te kunnen optreden tegen ongereglementeerde zaken”, aldus Yves De Smet, schepen van lokale economie (LvB). “Wie aan de regels voldoet, moet zeker niet ongerust zijn”, zegt burgemeester Fonck nog.

Uitbaatster Marleen Noens reageert: “Ik ben veertien dagen gesloten geweest wegens ziekte. Omdat ik binnenkort op vakantie vertrek, blijft de winkel nog gesloten. Op donderdag 11 april doe ik weer open. Wat het ziek zijn betreft, moet ik wel zeggen dat de stressfactor heeft meegespeeld. Mijn krantenwinkel wordt nu namelijk als horecazaak beschouwd omdat ik een koffie, een ontbijtkoek of een pintje serveer terwijl klanten de krant lezen. Ik begrijp niet dat een krantenwinkel daardoor als horecazaak wordt gezien. Maar volgens die normen moeten er allerlei aanpassingen gebeuren aan de zaak, die veel kosten met zich meebrengen. Ik ben bang dat ik mijn winkel zal kwijtraken. Ik had in het briefje aan de deur geschreven dat ik depressief was om wat de burgemeester mij aandoet en dat is niet gelogen. Ik zit met enorm veel stress”, aldus Noens. 

Marleen Noens
Claudia Van den Houte Marleen Noens
Marleen Noens
rv Marleen Noens
Krantenwinkel Macardi in de Nieuwstraat in Denderleeuw is tijdelijk gesloten.
Claudia Van den Houte Krantenwinkel Macardi in de Nieuwstraat in Denderleeuw is tijdelijk gesloten.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peggie Van Audenhove

    Deze dame huurt dit pand dus wat brandveiligheid betreft moeten ze volgens mijn bescheiden mening bij de eigenaar zijn, toch?