Jeugdhuis Stam X voor tweede keer in week tijd slachtoffer van vandalisme

De picknicktafel en de afzuiging werd eerder deze week ook al vernield.
RV De picknicktafel en de afzuiging werd eerder deze week ook al vernield.
Voor de tweede keer op een week tijd hebben ze bij jeugdhuis Stam X in de Sint-Amandstraat in Denderleeuw vandalen over de vloer gekregen. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een ruit aan het scoutslokaal ingeslagen. Een inbraak was het niet, want binnen werd er niets ontvreemd. Begin deze week werden ook al een bank en het afzuigsysteem vernield. “Het is triestig dat dit blijft gebeuren”, zegt Arne Van Mulders van het jeugdhuis. 

Het is lang niet de eerste keer dat het jeugdhuis vandalen over de vloer krijgt. Bijna maandelijks stellen medewerkers vast dat er vandalisme gepleegd wordt aan één van de gebouwen. In het verleden werden ze ook al meermaals het slachtoffer van inbraken. Ook twee maanden geleden kregen ze te maken met een inbraak. “Dat had toen te maken met een bende die rondtrok langs verschillende jeugdhuizen”, zegt Arne Van Mulders. “Ze sloegen toen ook toe op andere plaatsen en gingen aan de haal met de installaties, maar die van ons was te oud en lieten ze staan.” 

Deze daders zouden ook een tweetal weken later opgepakt zijn door de politie, maar meer informatie heeft het jeugdhuis hier nog niet over gekregen. Het vandalisme werd echter nog geen halt toegeroepen. Vrijdagochtend werd de stukgegooide ruit aangetroffen door de politie, die meteen de verantwoordelijken van het jeugdhuis verwittigden. “Eerder deze week werd ook al een koepel vernield boven op het dak en werd het afzuigsysteem afgebroken, we vermoeden omdat enkele jongeren op het dak waren gekropen via het systeem”, aldus Arne. 

Het glas werd afgelopen nacht ingegooid
RV Het glas werd afgelopen nacht ingegooid

Vaker oogje in het zeil houden

Naast het afzuigsysteem en de koepel werden ook nog andere beschadigingen aangebracht. “Onder meer onze picknicktafel werd volledig in stukken geslagen. Dit is puur vandalisme en heeft niets te maken met inbraken", klinkt het. Drie weken geleden zag een getuige ook enkele jongeren op het terrein rondlopen die op het dak kropen. Zij gingen er nadien terug van door. 

De verantwoordelijken van het jeugdhuis zijn het stilaan beu. Zij zullen nu veel vaker komen controleren en ook de politie zal regelmatig eens langs rijden om een oogje in het zeil te houden. “We vragen ons echt af of dit uit verveling is of dat ze dit doen voor hun plezier. Het begint echt enorm vervelend te worden en wij weten niet meer wat we moeten doen. We snappen het niet meer en hopen dat de vandalen er snel mee ophouden”, klinkt het. 

Financiële plaatje loopt op

Voor de verantwoordelijken loopt ook het financiële plaatje stilaan op. “Elke keer moeten wij alles opnieuw aankopen en dat loopt toch al snel op tot enkele duizenden euro’s, wat heel veel geld is voor ons en wat we beter voor iets anders kunnen gebruiken”, klinkt het. Er werd al eens gepraat over camerabewaking met de gemeente, maar op dit moment is hier nog geen enkele beslissing over genomen. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peggie Van Audenhove

    Tip: als het gebouw verzekerd is voor brand dan kan je de schade aangeven aan de verzekering. Gebouwschade door vandalisme is standaard gedekt in de brandpolis met uitzondering van graffiti. Vraag ook hulp en subusidies aan de gemeente, het minste wat ze kunnen doen is jullie organisatie gratis camerabewaking aanbieden. En wat die boefjes betreft die op het dak lopen, ze moesten erdoor vallen zoals bij Movie Max onlangs.