Inwoners kunnen zich voortaan online als orgaandonor laten registreren via digitaal loket

Het Digitaal Loket aan het nieuwe doe-het-zelf-loket in de onthaalruimte van het administratief centrum.
rv Het Digitaal Loket aan het nieuwe doe-het-zelf-loket in de onthaalruimte van het administratief centrum.
Inwoners van Denderleeuw die zich willen laten registreren als orgaandonor kunnen dat voortaan ook online doen via het digitaal loket. Denderleeuw is daarmee bij de eerste gemeenten in België.

Nadat Kortrijk op 25 maart als eerste gemeente in België van start ging met de online aangifte van de wilsverklaring orgaan- en weefseldonatie, past nu ook de gemeente Denderleeuw dezelfde technologie toe via het recent vernieuwde digitaal loket. In september lieten 115 inwoners zich registreren voor orgaandonatie bij de dienst Burgerzaken, naar aanleiding van de actie ‘Make Belgium Great Again’. “Om nog meer mensen de kans te geven om hun wilsverklaring voor orgaandonatie te laten registreren maken we dit nu ook digitaal mogelijk”, zegt schepen van Sociale Zaken Sofie Renders (CD&V).

“Je hoeft alleen naar het digitaal loket op de gemeentelijke website te surfen, je aan te melden en je wilsuitdrukking met je identiteitskaart te registeren”, legt ICT-schepen Marnick Vaeyens (LvB) uit. “Na opname van je registratie in het rijksregister krijgt de aanvrager via e-mail een attest ‘Wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden’. In enkele muisklikken ben je voortaan dus een geregistreerd orgaandonor.”

Het vernieuwde digitale loket krijgt intussen meer dan honderd aanvragen per maand. “Vooral de mogelijkheid om online een uittreksel strafregister aan te vragen slaat aan”, weet Vaeyens. Meer info via www.denderleeuw.be/digitaalloket.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.