Gemeente laat bushaltes aanpassen aan minder mobiele mensen

Robin Hautier en zijn vriendin Emma Burssens met Leen Lankester van ADO Icarus en schepen Jan De Nul bij een aangepaste bushalte in de Hemelrijklaan.
Claudia Van den Houte Robin Hautier en zijn vriendin Emma Burssens met Leen Lankester van ADO Icarus en schepen Jan De Nul bij een aangepaste bushalte in de Hemelrijklaan.
De gemeente Denderleeuw laat de bushaltes op haar grondgebied aanpassen voor mensen met mobiliteitsproblemen. De bushaltes aan het station en in de Hemelrijklaan werden als eerste aangepakt.

In de wijk Hemelrijk wonen vijftien minder mobiele mensen die gebruik maken van de 24/24u-permanentie van Ado Icarus, een vzw die mensen met een lichamelijke beperking ondersteunt. Hun woningen zijn aangepast aan hun beperking, maar de bushaltes waren voor hen moeilijk of niet toegankelijk. Eén van die bewoners, Robin Hautier, die in een rolstoel zit en volledig aangewezen is op openbaar vervoer, stelde de vraag aan de gemeente of de bushaltes niet konden worden aangepast. "Ik kon niet mee met de bus omdat het voetpad te laag was. Dat de bushaltes nu werden verhoogd, breidt mijn zelfstandigheid erg uit", vertelt Robin, die één keer per week vrijwilligerswerk doet in het UZ Brussel. "Nu kan ik met de bus naar het station of naar Aalst. Voordien moest ik me manueel naar het station begeven. Het enige nadeel is nog dat ik mijn busrit twee dagen op voorhand moet reserveren."

"In de wijk Hemelrijk wonen veel hulpbehoevende burgers en het station is een belangrijk vervoersknooppunt dat ook voor mindervaliden vlot bereikbaar moet zijn. Daarom werden deze twee bushaltes als eerste aangepakt. Het voetpadniveau werd opgetrokken en er werden aanrijdbare boordstenen geplaatst zodat er geen hoogteverschil is voor mensen die de bus moeten opstappen", vertelt mobiliteitsschepen Jan De Nul (CD&V). Elk jaar moet er minstens één halte worden aangepakt.

Robin Hautier en zijn vriendin Emma Burssens met Leen Lankester van ADO Icarus en schepen Jan De Nul bij een aangepaste bushalte in de Hemelrijklaan.
Claudia Van den Houte Robin Hautier en zijn vriendin Emma Burssens met Leen Lankester van ADO Icarus en schepen Jan De Nul bij een aangepaste bushalte in de Hemelrijklaan.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Liliane Van Langenhove

    Als er elk jaar verkiezingen zouden zijn..... Dan zal mijnheer De Nul er wel voor zorgen dat er om het jaar verhoogde busopstapplaatsen komen voor "onze andersvaliden en/of oudere bewoners" van Hemelrijk..... Grote wijk hé met veel kiezers die oh zo blij zijn wanneer ze eens menswaardig behandeld worden. Ook al is het vlák voor de verkiezingen....