CD&V onmisbaar in nieuwe coalitie

Grootste partijen Vlaams Belang en LvB kijken allebei naar De Nul en co

De kandidaten van CD&V Denderleeuw.
Claudia Van den Houte De kandidaten van CD&V Denderleeuw.
CD&V is nog niet ingegaan op het voorstel van Vlaams Belang om aan tafel te gaan zitten. Eerder stemde N-VA wel al toe. De kans dat het cordon wordt doorbroken lijkt klein, maar CD&V heeft geen haast. Zowel de grootste partij Vlaams Belang als de tweede grootste partij LvB hebben haar nodig om een meerderheid te kunnen vormen.

Vlaams Belang werd zondag de grootste partij en klimt van drie naar negen zetels. Vlaams Belang-fractieleider Kristof Slagmulder had zowel CD&V als N-VA uitgenodigd om samen rond de tafel te gaan zitten. N-VA liet weten bereid te zijn om in gesprek te gaan. Voor een eventuele rechtse coalitie moet echter ook CD&V mee in zee gaan, want Vlaams Belang en N-VA halen te weinig stemmen om een meerderheid te vormen. CD&V gaat (nog) niet in op het voorstel. “De vraag van Slagmulder is niet onze hoogste prioriteit”, zegt Jan De Nul, schepen en lijsttrekker voor CD&V. “Eerst moet er intern goed nagedacht worden over wat er gebeurd is in Denderleeuw, liefst op een hoger (lees: nationaal) niveau. Dat gaat niet door overhaast te werken. Het is een ernstig maatschappelijk vraagstuk. Wie of wat het nieuwe bestuur zal uitmaken, zal een heel goed signaal moeten geven aan de kiezer. Daarvoor is er tijd nodig. Het voorstel van Slagmulder is nu niet aan de orde voor ons.”

Comfortabele positie

Het cordon sanitaire lijkt niet meteen te gaan sneuvelen in Denderleeuw, maar CD&V zit alvast in een comfortabele positie: zowel Vlaams Belang als grootste partij (9 zetels) en LvB als tweede grootste partij (7 zetels) hebben CD&V (5 zetels) nodig om een meerderheid te kunnen vormen. LvB en CD&V hebben ook een derde partij nodig: Groen of N-VA. Een samenwerking tussen Vlaams Belang en LvB is voor beide partijen uitgesloten. CD&V heeft (nog) niet toegezegd voor een gesprek met Vlaams Belang, maar in tegenstelling tot LvB heeft ze ook nog niets uitgesloten. Ze heeft ook geen haast. Mogelijk laat ze haar goede positie in haar voordeel spelen om het beste uit de wacht te slepen wanneer er over mandaten wordt gesproken. 

Deze legislatuur wist CD&V liefst drie schepenmandaten te verkrijgen op vier verkozenen. Zondag steeg de partij naar vijf zetels. Het is bovendien geen geheim dat Jan De Nul al langer van de burgermeesterssjerp droomt. “Mensen zeggen me: ‘Jan, eigenlijk zou het nu jouw beurt eens mogen zijn om burgemeester te worden’. Ik ben al 24 jaar actief, waarvan 18 jaar als schepen. Daarmee ben ik de mandataris met het meeste beleidservaring in Denderleeuw”, vertelde hij vlak voor de verkiezingen. 

Huidig burgemeester Jo Fonck, die na Kristof Slagmulder het meeste voorkeurstemmen behaalde, wil graag burgemeester blijven, maar of dat kan, moet blijken uit de onderhandelingen. Een coalitie tussen LvB, CD&V en Groen wordt nog steeds als grootste kanshebber getipt, al zou het een zeer nipte meerderheid zijn.

Schepen Yves De Smet (LvB), schepen Alberic Sergooris (CD&V), burgemeester Jo Fonck (LvB) en schepen Jan De Nul (CD&V) in de stationsomgeving.
Claudia Van den Houte Schepen Yves De Smet (LvB), schepen Alberic Sergooris (CD&V), burgemeester Jo Fonck (LvB) en schepen Jan De Nul (CD&V) in de stationsomgeving.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karine Roeland

    Verdraagzaamheid? Waarom wil niemand samen met VB? We moeten toch met zijn allen samenleven?