Burgemeester Jo Fonck wil opmars Vlaams Belang tegengaan met beleidsplan dat antwoord biedt op vragen van kiezer

Denderleeuws burgemeester Jo Fonck zag dat ook in zijn schepencollege e-mailadressen waren gehackt.
Claudia Van den Houte Denderleeuws burgemeester Jo Fonck zag dat ook in zijn schepencollege e-mailadressen waren gehackt.
Huidig burgemeester Jo Fonck (LvB) plant om met de toekomstige bestuursmeerderheid, die momenteel nog wordt gevormd, een beleidsplan op te stellen dat de opmars van Vlaams Belang in Denderleeuw moet tegengaan.

Vlaams Belang werd op 14 oktober de grootste partij in Denderleeuw. Ze kon haar zetels in de gemeenteraad verdrievoudigen van drie naar negen. Vorige week bleek dat een bestuursmeerderheid met Vlaams Belang is uitgesloten, aangezien CD&V niet met de partij aan tafel wil gaan zitten. LvB heeft daarom als tweede grootste partij het initiatief genomen om gesprekken te starten. Samen met huidig coalitiepartner CD&V is ze op zoek naar een derde partij om aan een nieuwe meerderheid te geraken. LvB en CD&V hebben intussen al zowel met Groen als met N-VA aan tafel gezeten voor wat LvB-voorzitter Stefan De Kock “een eerste inhoudelijke verkenning” noemt.

Van Grieken boos

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is er niet over te spreken dat zijn partij uit het bestuur wordt gehouden, ondanks ze haar score verdubbelde in Denderleeuw. Hij vergelijkt de situatie met die in Ninove zes jaar geleden. “Toen werd Guy D’haeseleer ondanks een duidelijke overwinning uit het bestuur gehouden. Kijk naar het resultaat op 14 oktober, een nog grotere overwinning voor D’haeseleer. Ik voorspel Ninoofse toestanden in Denderleeuw binnen zes jaar”, aldus Van Grieken.

Jo Fonck is alvast niet van plan het zover te laten komen. “De situatie van het Vlaams Belang in Denderleeuw is vergelijkbaar met die van onze partij (toen sp.a, red.) zes jaar geleden. Toen waren wij de grootste partij en behaalde ik het meeste voorkeurstemmen. Het was toen voor Vlaams Belang blijkbaar ook geen probleem dat wij niet mee bestuurden, aangezien ze een meerderheid van N-VA en CD&V in het zadel heeft geholpen. Wij zijn er niet voor verantwoordelijk dat Kristof Slagmulder er niet in slaagt om een meerderheid te vormen. Gezien we meer dan een maand na de verkiezingen zijn, nemen wij als tweede grootste partij nu onze verantwoordelijkheid. Natuurlijk moeten we een plan hebben. Als er een nieuwe coalitie wordt gevormd, dan zal er een beleidsplan worden opgesteld om een correct antwoord te geven op de vragen en bezorgdheden van de kiezers. Dat is ook de reden waarom alles zolang duurt”, zegt Fonck.

Schepen Jan De Nul (CD&V) zei eerder al dat er informeel al veel gepraat was op het schepencollege over de verkiezingsuitslag en dan meer bepaald over het samenleven van de verschillende culturen. “Als het in andere steden lukt, dan moet het bij ons ook lukken. We hebben de voorbije twee jaar al een aanzet gegeven door in te zetten op schoolopbouwwerk, buurtwerk, ontmoetingshuis De Palaver geopend, een Buurtbabbel gestart, Babbelonië uitgebreid... Ik denk dat het daarvan moet komen. Het zal dé uitdaging zijn voor het volgende bestuur”, aldus De Nul. Hij denkt dat er binnen twee of drie weken een nieuwe coalitie zal zijn.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • erik jagers

  Het is goed dat politici te kennen geven dat ze de opmars van Vlaams Belang begrijpen, maar het zou onnozel zijn van ons om te geloven dat ze daadwerkelijk de kentering gaan inzetten zoals de kiezers dat willen. Dat kunnen de traditionele partijen, verstard in hun eigen ideologie als ze zijn, niet meer. Slechts het doorbreken van het cordon kan soelaas brengen.

 • dirk verstraeten

  Een beleidsplan tegen een andere partij???? Ik dacht dat goed bestuur in de eerste plaats de burger dient?

 • INGRID DE CREMER

  Overal spreekt men de zelfde , zever...

 • Silvio Vanderspeeten

  Jullie gooien alleen maar zand in de ogen van de Vlamingen, de Palaver, Buurt babbel, Babbelonië, allemaal een pleister op een open wonden, Vlaamse Denderleeuwenaren laat je de komende 6 jaar niet misleiden, door fonck en De Nul, als ze iets willen veranderen dan vormen ze een coalitie met Vlaams Belang,