Anonieme mobiele camera tegen zwerfvuil

GEMEENTEBESTUUR WIL NOG MEER TOESTELLEN PLAATSEN IN TOEKOMST

Onder meer langs de Wildebeekstraat in Welle lag er gisteren zwerfvuil.
Foto's Claudia Van den Houte Onder meer langs de Wildebeekstraat in Welle lag er gisteren zwerfvuil.
De gemeente zet deze zomer een anonieme mobiele camera in, die overlast, zoals zwerfvuil of sluikstort, moet tegengaan. Ze zal worden ingezet op plaatsen waar er regelmatig overlast is. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 375 euro. Als de camera succesvol blijkt te zijn, zullen er nog meer worden aangekocht.

De gemeente investeerde 15.000 euro in de mobiele camera. "Het gaat om een anonieme, verborgen camera", vertelt burgemeester Jo Fonck (sp.a). "Dat kan als vuilbak, paal of eender wat zijn. Deze camera is verplaatsbaar en kan ingezet worden op plaatsen waar er regelmatig zwerfvuil wordt achtergelaten of aan sluikstorten wordt gedaan. We doen als gemeente al heel wat inspanningen om mensen te sensibiliseren rond sluikstorten of zwerfvuil, denk maar aan onze campagne 'Propere Buurt'.

Burgemeester Jo Fonck.
Claudia Van Den Houte Burgemeester Jo Fonck.

Drie dagen standby

Toch krijgen we nog vaak meldingen van overlast, wat een grote impact heeft op de netheid van onze gemeente. Het gemeentepersoneel gaat langs om deze plekken op te ruimen, maar dit kan niet blijven gebeuren. Om hen een handje te helpen, besloten we om een anonieme mobiele camera aan te kopen. De camera is telkens drie dagen standby en filmt alleen maar wanneer er beweging is. Het gemeentepersoneel zal deze camera plaatsen en zal ook nadien de beelden bekijken." Overtreders kunnen zich verwachten aan een GAS-boete tot 250 euro en riskeren daarbovenop ook nog een milieuboete van minstens 375 euro. De camera zal nog in de loop van de zomer in gebruik worden genomen. Hoewel de camera vooral bedoeld is om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan, kan ze ook nog voor andere problemen worden ingezet.

Aanzienlijke kost

"Zo kan de camera ook worden ingezet op het kerkhof om beschadigingen tegen te gaan." De camera zal op termijn worden geëvalueerd. "Als de camera effectief blijkt te zijn, dan zullen we nog één of twee extra camera's aankopen", aldus Fonck. "Die kunnen al of niet anoniem zijn en kunnen eveneens ingezet worden om andere overlastproblemen aan te pakken", vervolgt schepen van Milieu Sofie Renders (CD&V). "Het opruimen van afval betekent een aanzienlijke kost. Met de aankoop van camera's willen we afvaldumping tegen gaan en de overtreders verantwoordelijk stellen." Burgemeester Fonck geeft nog mee dat de aankoop van de anonieme camera perfect past in de Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten die de gemeente in samenwerking met de provincie en minister Joke Schauvliege van 18 tot 24 september organiseert. Het doel is om tijdens deze week extra in te zetten op controles en handhaving.